h

Voorjaarsnota: Prestigeprojecten ten koste van financiële degelijkheid en sociaal domein

22 mei 2019

Voorjaarsnota: Prestigeprojecten ten koste van financiële degelijkheid en sociaal domein

Foto: Gemeente Breda

Prestigeprojecten zoals het doortrekken van de haven en een topsporthal, samen zo’n € 50 miljoen, gaan ten koste van de financiële degelijkheid en het sociaal domein. De coalitie van VVD, D66 en PvdA moet noodgrepen uithalen zoals het verder uitmelken van parkeren, om het financieel meerjarenperspectief sluitend te krijgen. En terwijl voor prestigeprojecten het geld niet op lijkt te kunnen, houdt men voor het sociaal domein de hand stevig op de knip. De bezuiniging op jeugdhulp, zorg en armoedebestrijding van € 40 miljoen deze raadsperiode, staat nog altijd overeind. SP-fractievoorzitter Bas Maes: “Het college heeft naar eigen zeggen goud in handen. Maar de wethouders smijten dat liever over de balk voor ieder hun eigen prestigeproject, dan het te investeren in onze inwoners, wijken en dorpen.”

Geen cent extra naar jeugdhulp, zorg en armoedebestrijding

Terwijl het college de deur plat loopt in Den Haag voor extra geld voor het sociaal domein, trekt het zelf geen cent extra uit voor jeugdhulp, zorg en ondersteuning. Dat is totaal ongeloofwaardig volgens SP Breda. En armoede bestaat kennelijk niet in Breda. Althans: niet volgens dit VVD-college. Het woord komt namelijk nul keer voor in de voorjaarsnota. “Problemen die je niet wil zien, hoef je ook niet op te lossen. Dat blijkt ook wel uit het totale gebrek aan ambitie op het gehele sociaal domein”, zegt Maes. “Wij zijn hier niet blind voor en zetten daarom vol in armoedebestrijding met ons eigen aanvalsplan armoede en de negen concrete voorstellen die hierbij horen.”

Waar blijven die betaalbare huizen?

Vorig jaar sprak dit VVD-college nog nadrukkelijk over 1.200 sociale en 1.800 middeldure huurwoningen. Inmiddels wordt in de voorjaarsnota alleen nog gesproken over het totaal van 6.000 woningen. “Dat de aantallen betaalbare huizen niet meer apart genoemd worden bevestigd ons beeld, dat de focus van dit college vooral ligt op dure huizen”, zegt Maes. “De hele woonparagraaf is gebakken lucht en wordt nergens concreet over hoe en waar men die betaalbare huizen ook echt gaat bouwen. We wachten ook al meer dan een jaar op de nieuwe afspraken met de woningcorporaties.” Ook voor het achterstallig onderhoud van wijken en dorpen is geen aandacht. Maes: “Terwijl veel wijken en dorpen te maken hebben met slechte wegen en fietspaden, wordt er in het centrum mooie sier gemaakt.”

Gat van Boelema wordt gat van Bos

Je zou het haast vergeten maar in 2013 nam toenmalig wethouder financiën Saskia Boelema (D66) een enorme hypotheek op de toekomst. Vanwege “het gat van Boelema” moet Breda tot op de dag van vandaag bloeden voor de verliezen destijds op het grondbedrijf. Maar liefst 10 jaar lang voor in totaal € 50 miljoen. Nu valt die € 5 miljoen per jaar in 2023 vrij en kan het college niet wachten dit bedrag opnieuw grotendeels te claimen voor prestigeprojecten. “Het gat van Boelema wordt nu dus het gat van Greetje Bos, de nieuwe wethouder financiën”, constateert Maes. “En terwijl de verliezen van het grondbedrijf al die jaren ten koste zijn gegaan van de hele begroting dus ook van het sociaal domein, gaat daar dus geen cent extra naartoe.”

U bent hier