h

Bouwen en wonen

4 mei 2022

Heeft uitspraak rechter gevolgen voor woningbouw in Breda?

Foto: SP

De SP maakt zich zorgen om het bouwen van betaalbare huizen in Breda. Het College heeft torenhoge ambities, maar een rechter in Haarlem zet woningbouw op losse schroeven. De reden: de uitstoot van stikstof. In Breda hebben we kwetsbare natuur, het Ulvenhoutse Bos en vergunningen zijn afhankelijk van de stikstof die daarbij wordt uitgestoten. Raadslid Michel Verschuren en burgerraadslid Olaf van der Bruggen willen weten welke ruimte er nog is voor het college en welke keuzes zij willen maken: bedrijvigheid of wonen.

Lees verder
28 april 2022

Uitspraken wethouder schieten bij SP in verkeerde keelgat

Foto: SP / Wikipedia.org

Wethouder Boaz Adank deed opmerkelijke uitspraken in een interview in de NRC. Om woningbouw te versnellen wil hij de inspraak van belanghebbenden, zoals onwonenden, milieuorganisaties en bedrijven beperken en zelfs de gang naar de Raad van State. "Bizar dat de wethouder deze uitspraken doet, zeker in een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is en dit college bekend staat als een college waarbij de zogenaamde participatie slecht gaat." Aldus SP-raadslid Michel Verschuren. De wethouder deed dit als lid van een kopgroep binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Verschuren wil van de wethouder weten of zijn uitspraken ook namens het college gedaan zijn en of ook de meerderheid van de gemeenteraad het eens is met zijn uitspraken.

Lees verder
20 april 2022

Dreigende dakloosheid door lange wachttijden sociale huur

Foto: CorporatieNL / CorporatieNL

Daarom heeft Michel Verschuren raadsvragen gesteld over mensen die op straat komen te staan nadat hun sociale, maar tijdelijke, huurcontract afloopt en er geen andere woonruimte is. Daarbij heeft hij gevraagd hoe het stadsbestuur ervoor wilt gaan zorgen dat er de komende jaren veel sociale woningen bijkomen.

Lees verder
1 februari 2022

SP hekelt totale chaos rondom zoveelste liefdadigheidsloterij

Foto: SP

De voucher-regeling waarmee huurders en kopers voor €85 aan energiebesparende producten kunnen kopen is in een totale chaos uitgelopen. Nog voordat er vouchers aangevraagd konden worden, lag de site er al uit. Fractievoorzitter Inge Verdaasdonk: “Na de kerstpakkettenloterij en de woningloterij organiseert de Gemeente Breda weer een liefdadigheidsloterij waarbij je maar mazzel moet hebben of je erdoor komt. Wij gaan schriftelijke vragen stellen over deze blamage!”

Lees verder
19 januari 2022

Waarom geen wijkvoorzieningen in Calandstraat?

Foto: Google Maps / ©2022

Op de plek waar het oude schoolgebouw van De Fontijn stond wil het stadsbestuur middeldure huurwoningen zetten. "Een gemiste kans" volgens SP fractievoorzitter Inge Verdaasdonk: "In Geeren Zuid, een aandachtswijk, zijn vrijwel geen voorzieningen voor de wijk zelf. Dit had een perfecte plek kunnen zijn daarvoor. Nu verkoopt de gemeente haar grond voor iets wat de wijk niet beter maakt." 

Lees verder
12 januari 2022

Sociale woningbouw?

Foto: CorporatieNL

Het college deed onlangs een poging om uit te leggen waarom ze akkoord gaat met het plan waarbij het verkrijgen van een woning afhangt van een sollicitatiegesprek. En ondanks dat de gemeente aangeeft dat het project aan de Rijpstraat kansen biedt voor alle woningzoekenden, is de gemeente toch niet van plan deze werkwijze ook toe te passen op dure woningen. Tevens stelde de SP vragen over de stedelijke opgave van het toevoegen van 20% sociale en 30% middel dure woningen. Ondanks dat het college aangeeft dat dit nog steeds het uitgangspunt is, merkt de SP te vaak dat er daar zodanig ver van afgeweken wordt dat de SP zich afvraagt of dit wel degelijk hetgeen is dat het college voor ogen heeft.

Lees verder
18 december 2021

Bredase SP onderzoekt tochtklachten in Driesprong

Foto: SP

Vanochtend werd de Bredase SP hartelijk ontvangen door John Luhalima in de Molukse wijk driesprong. Frans, Joost, Olaf en Michel gingen met John langs bij een paar huizen om te luisteren naar verhalen over tochtklachten, lekkages en krakende plafonds. Deze huizen huren de bewoners van Wonen Breburg en zijn zo’n 10 jaar geleden gerenoveerd. Dat lijkt bij een eerste ronde langs de huizen niet overal goed gebeurd te zijn. “We troffen lekkage- en waterschade aan bij een bewoner aan de Wieringenstraat op zolder.” Vertelt Joost van Dyck.

Lees verder
17 december 2021

Nep sociale woningbouw

Foto: CorporatieNL

In de woningbouw zien we steeds vaker dat ontwikkelaars ervoor kiezen om sociale woningen in eigen beheer te houden. De Bredase SP vindt dit een nadelige ontwikkeling, omdat deze huizen niet op Klik voor wonen verschijnen én vooral ook de verhuurders die deze woningen via slinkse wijze niet aan de doelgroep lijken toe te wijzen.

Lees verder
5 december 2021

SP stelt raadsvragen over sociale woningbouw

Foto: SP

Breda kent een groot woningtekort en de bouw van sociale huurwoningen blijft achter op de ambitie die het college in Lef en Liefde zichzelf stelt. Slechts 277 woningen zijn er tot nu toe netto bijgekomen die beschikbaar zijn via Klik voor Wonen. De onlangs aangenomen Omgevingsvisie stelt de ambitie nog hoger. Ook de Actieagenda Wonen1 geeft op pagina 6 een verdeling voor nieuwbouw die uitgaat van minstens 25% sociale huur. Toch gaat het in Breda stroef als de theorie en de praktijk elkaar ontmoeten. Wij durven als Bredase SP zelfs te stellen dat de plannen de tweedeling in onze stad vergroten.

Lees verder
23 november 2021

Locatie Ariba (niet) in beeld?

Zaterdag 23 oktober werden wij verrast door een artikel in BNdeStem over de locatie van de Stg. Ariba, die in beeld zou zijn voor een project voor huurders die elders overlast geven vanwege hun persoonlijke problematiek. Donderdag jl. hebben wij nog verschillende moties aangenomen over de vele ontwikkelingen die op het dorp Bavel afkomen en waar verschillend over gedacht wordt. Wat je daar ook van vindt; een goede participatie en betrokkenheid aan de voorkant van de mensen in Bavel is cruciaal. Blijkbaar loopt er een haalbaarheidsstudie naar locaties om de genoemde doelgroep te huisvesten. Een vraagstuk waar veel gemeenten en woningbouw corporaties mee worstelen. Lees verder

Pagina's

U bent hier