h

SP: Ieder kind gezond gebit, ook in Hoge Vucht, Tuinzigt en Heuvel

7 maart 2019

SP: Ieder kind gezond gebit, ook in Hoge Vucht, Tuinzigt en Heuvel

Ieder kind heeft het recht op een gezond gebit, ongeacht de dikte van de portemonnee van de ouder of de wijk waarin het opgroeit. Donderdag kwam het CBS met nieuwe getallen waaruit blijkt dat 4- tot 18-jarigen uit de laagste inkomensgroep minder vaak naar de tandarts gaan. De tweedeling in de mondzorg bij kinderen is ook in Breda te zien. “In kwetsbare wijken waaronder Hoge Vucht, Tuinzigt en Heuvel, gaat bijna een kwart van de kinderen niet geregeld naar de tandarts”, zegt Bas Maes, fractievoorzitter van de SP Breda. “Een gezond gebit is van onschatbare waarde voor zowel de gezondheid als het zelfvertrouwen. Dat gun je ieder kind in Breda.”

SP Breda pleit daarom in navolging van Jongeren op gezond gewicht (JOGG), voor een actieplan JEGG, oftewel Jongeren een gezond gebit. Verder wil SP Breda weten of het college ook positief staat tegenover het werken met bijvoorbeeld een schooltandarts die zoals in veel andere gemeenten, in een speciale bus basisscholen bezoekt. Maes: “In gemeenten waar de tandartsbus al wordt ingezet, zie je dat terug in de gezondere gebitten van kinderen. Door de bus in ieder geval tweemaal per jaar de scholen in de meest kwetsbare wijken te laten bezoeken, kunnen we de kloof tussen arm en rijk in de mondzorg dichten.”

Reactie toevoegen

U bent hier