h

Breda handelt in strijd met wet: SW-medewerkers niet betrokken bij beleid

17 november 2018

Breda handelt in strijd met wet: SW-medewerkers niet betrokken bij beleid

Foto: SP

De afgelopen drie jaar hebben de 1200 medewerkers van de sociale werkvoorziening ATEA, zich niet via het wettelijk geëigende kanaal kunnen uiten over hun werk naar het bestuur. Op basis van artikel 2 lid 3 van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) is dit een wettelijke verplichting. “Na het diverse malen stellen van raadsvragen en eigen onderzoek, kwamen wij tot de ontdekking dat Breda sinds 2015 geen verordening heeft”, zegt SP-raadslid Boi Boi Huong. Donderdag 8 november werd dit tijdens de begrotingsraad erkend door verantwoordelijk wethouder Boaz Adank. Huong: “Het college heeft voor 2019 een bezuiniging van € 2,4 miljoen en nieuw beleid voor de sociale werkvoorziening aangekondigd. Het kan niet zo zijn dat SW-medewerkers opnieuw buitenspel gezet worden, omdat de gemeente de wet niet nakomt.”

SP Breda wil daarom met het college en de raad zo snel mogelijk alsnog met een verordening komen om medewerkers van de sociale werkplaats te betrekken bij de uitvoering van de Wsw. Hiervoor heeft de partij het onderwerp door middel van een bespreeknotitie op de agenda van de raad gezet. Omdat het nieuwe SW-beleid als voor het eerste kwartaal van 2019 is aangekondigd, moet de verordening er alsnog zo snel mogelijk komen. “En dat hoeft niet lang te duren. Er zijn genoeg verordeningen van andere gemeenten die als voorbeeld kunnen dienen”, zegt Huong. “We moeten voorkomen dat SW-medewerkers of hun vertegenwoordigers opnieuw niet de rol krijgen bij het maken van beleid, waar zij wel recht op hebben. Dat is namelijk niet goed voor de medewerkers zelf, maar ook niet voor de juridische houdbaarheid van het beleid van dit college.”

Reactie toevoegen

U bent hier