h

Buurten bij de schimmelwoningen

10 januari 2013

Buurten bij de schimmelwoningen

Aankomende zaterdag gaat de SP van 14.00 tot 16.00 uur buurten in de Heuvel. Daar wonen mensen in zeer slecht onderhouden woningen van WonenBreburg. De schimmel kruipt er tegen de muren omhoog en maakt de woningen haast onbewoonbaar. “We gaan de mensen een hart onder de riem steken”, zegt fractievoorzitter Patrick van Lunteren. “ En vooral kijken of WonenBreburg en wethouder Bergkamp al iets hebben gedaan richting die mensen”.

De fractie van de SP in Breda stelde eerder schriftelijke vragen aan de wethouder over deze misstand en later (mede namens de PvdA) ook nog eens mondelinge vragen in de raadsvergadering. Het mag niet zo zijn dat die mensen vanwege malaise in de corporatiesector in onleefbare woningen moeten blijven wonen. Er is snel onderhoud nodig”

De woningcorporaties zijn in het verleden lang niet allemaal zuinig omgesprongen met het geld van de huurders, getuige de problemen bij Laurentius. Door vele miskleunen en topsalarissen zit de sociale huursector al in de knel. WonenBreburg lijkt vooral de problemen van die anderen te moeten opvangen en moet keuzes gaan maken. Met de huurbelasting van Minister Blok komt nu de genadeklap. Corporaties schrappen steeds meer nieuwbouw- en renovatieprojecten. Ook de geplande sloop van woningen gaat niet door. De woningen blijven voorlopig staan maar zijn al jaren niet meer goed onderhouden. Van Lunteren:" Daar plukken ze in de Heuvel nu waarschijnlijk de wrange vruchten van".

Het kabinet van VVD en PvdA heeft alles in gereedheid gebracht om de sociale huisvesting de nek om te draaien. De woningcorporaties moeten samen twee miljard euro per jaar betalen aan nieuwe belastingen. Minister Blok heeft het mogelijk gemaakt om de huren te laten stijgen met soms wel zes procent per jaar, bovenop de inflatie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel woningcorporaties hierdoor failliet zullen gaan, tenzij de huren worden opgeschroefd naar het wettelijk maximum. Maar ja, kun je dan nog spreken van sociale huurwoningen of is het gewoon huisjesmelken?

De SP in de Tweede Kamer wil een investeringsagenda om de huizen betaalbaar te houden en de bouw er weer bovenop te helpen. De twee miljard euro van de corporaties moet niet naar de belastingpot gaan, maar juist naar renovatie, nieuwbouw en energiebesparende maatregelen. Voor elke euro die een woningcorporatie wil investeren, leent de bank er vier bij. Dat betekent dat er dus voor tien miljard euro geïnvesteerd kan worden.

Om de sociale huisvesting te redden is actie nodig. In Breda maar ook in Den Haag. U kunt ons helpen door informatie door te geven via de landelijke enquete en vooral ook lokaal via breda.sp.nl.

gevolgen van VVD/PvdA beleid in beeld
Gouka strijdt voor Laurentius
corporaties moeten terug naar de basis
tour de flater

U bent hier