h

Een goede overheid is een open overheid

25 juli 2022

Een goede overheid is een open overheid

Foto: Inge Verdaasdonk

De gemeenteraad van Breda nam unaniem een opdracht aan het college (een zogenaamde motie) van de Bredase SP aan. In deze opdracht wordt het college verzocht om op een heldere en uitvoerige wijze de raad te informeren over de voortgang van verzoeken vanuit de ' Wet open overheid'. "De Bredase SP is voor een open overheid en met deze motie zorgen we daar duidelijk voor. Zo kan iedereen een verzoek doen en krijgen de raadsleden goede informatie over het verloop." zegt indiener van de motie SP-raadslid Michel Verschuren.

Die opdracht was ook nodig. Uit het rapport van de Bredase rekenkamer bleek dat veel verzoeken niet uitgevoerd werden of te lang bleven liggen. Als er dan antwoorden kwamen, waren ze vaak wit- of zwartgelakt en wist je nog niets. De gemeenteraad had in Breda te weinig zicht op de uitvoering van deze wet. Het ergste was dat het college onvoldoende mensen had en ook de antwoorden op de verzoeken niet bewaarde. Wethouder Adank trok zich dit sterk aan en beloofde beterschap. De Bredase SP, samen met D66 en VVD heeft die 'beterschap' met een raadsopdracht aan het college richting gegeven. "Daarmee is Breda weer een stuk dichterbij een open overheid." aldus Verschuren.

Zelf een zogenaamd Woo-verzoek doen? Hier vind je de informatie op de gemeentesite. Je mag een Woo-verzoek op allerlei manieren doen. Je kan de gemeente bellen, mailen of dit via de site indienen.

U bent hier