h

Nog altijd geen transparantie bijverdiensten burgemeester

3 december 2019

Nog altijd geen transparantie bijverdiensten burgemeester

Foto: Gemeente Breda

Ondanks een berisping van minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en vragen van SP Breda, zijn nog altijd niet alle bijverdiensten van burgemeester Paul Depla terug te vinden op de site van de gemeente Breda. De afgelopen weken is er in de landelijke media veel te doen geweest over de bijverdiensten van burgemeesters. Volgens de Gemeentewet mag een burgemeester tot maximaal 14% van zijn jaarsalaris bijklussen. Over de rest moet de helft worden afgedragen aan de gemeente. “Om dat te kunnen controleren is het natuurlijk van belang dat er openheid is, maar daar ontbreekt het in Breda nog steeds aan”, zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. “Voor het voorzitterschap van de Raad van Toezicht Jongeren op Gezond Gewicht ontvangt de burgemeester bijvoorbeeld €14 duizend per jaar weten we, maar dat is nergens terug te vinden.”

 

SP Breda wil dat er minimaal openheid van zaken gegeven wordt en vraagt zich af waarom dat er nog steeds niet is. Maes: “Het is voor ons op dit moment niet te controleren of de burgemeester zich wel aan de Gemeentewet houdt en dat is wel onze taak als Gemeenteraad”. Maar SP Breda gaat het liefst nog een stap verder en wil dat burgemeester en wethouders net als in sommige andere gemeenten al hun bijverdiensten afdragen. Maes: “Als burgemeester of wethouder verdien je in Breda een vorstelijk salaris. Daar hoef je echt niet nog eens voor tienduizenden euro’s per jaar naast bij te klussen. Als het besturen van de negende stad van het land geen fulltime functie is, dan kan het blijkbaar wel met een wethouder minder.”

 

Lees hier de vragen van SP Breda aan het College van B&W.

U bent hier