h

Gegoochel met cijfers: vooral op papier veel betaalbare woningen

3 november 2019

Gegoochel met cijfers: vooral op papier veel betaalbare woningen

Foto: Pixabay

Vooral door gegoochel met cijfers, lijkt dit VVD-college de ambitie van 1.200 sociale huurwoningen te kunnen halen. Al anderhalf jaar klopt het college zichzelf op de borst over de naar eigen zeggen torenhoge ambitie van in totaal 6.000 woningen erbij in vier jaar. Maar wie denkt dat dit echte huizen van steen zijn, komt bedrogen uit. Ook het voornemen om huizen te gaan bouwen telt al mee voor dat aantal. En ook een studentenunit telt al mee als een sociale huurwoning. “Zo bezien kan je jezelf hardop afvragen wat er van die ambitie overblijft”, zegt SP-burgerraadslid Michel Verschuren, woordvoerder wonen. “In huizen die slechts op papier bestaan kan je niet wonen.”

Met misplaatste trots bracht wethouder Daan Quaars (VVD) deze week bovendien een ronkend persbericht naar buiten dat een motie uit 2016 die oproept tot de versnelde bouw van 1.000 sociale huurwoningen, was uitgevoerd. Een mooie prestatie, maar wel één die vooral te danken is aan de vorige wethouder wonen, SP’er Patrick van Lunteren. “Het is een bekende uitspraak in de gemeentepolitiek: een wethouder wonen slaat de palen van zijn voorganger”, doelt Verschuren op de lange doorlooptijd van bouwprojecten. “Voor de opvolger van deze wethouder voorspel ik rustige tijden. Alleen door te pronken met andermans veren of gegoochel met cijfers lijkt hij zijn ambities waar te kunnen maken.”

U bent hier