h

Oproep: heeft u een CZ-zorgverzekering via de gemeente?

12 januari 2019

Oproep: heeft u een CZ-zorgverzekering via de gemeente?

Foto: Google Streetview

Heeft u een CZ-zorgverzekering via de gemeente en gekozen voor het pakket gemeente extra uitgebreid, waarbij het eigen risico is meeverzekerd? Dan wordt het niet opgemaakte eigen risico aan het eind van het jaar niet naar u teruggestort, maar verdwijnt dit bedrag in de gemeentekas. “Nadat diverse mensen bij ons aan de bel hadden getrokken, kwamen wij hier na het stellen van raadsvragen achter”, zegt SP-raadslid Inge Verdaasdonk. “De mensen die wij hebben gesproken, zeggen dat ze hier niet van op de hoogte waren en dat de gemeente hen ook niet heeft gewaarschuwd dat deze verzekering in hun situatie niet goed uitpakt.”

Heeft u ook een gemeente extra uitgebreid-pakket of heeft u dat vorig jaar gehad? Inge ontvangt graag uw ervaringen hiermee zodat we deze mistanden aan kunnen kaarten. Mail daarom naar: inge@spbreda.nl Uw gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Reacties

Mevrouw, Op de site van CZ staat letterlijk dat het te veel betaalde bedrag in februari 2019 wordt terugbetaald, zie Eigen Risico....er staat:'.....U ontvangt dit het eerste kwartaal van het volgende jaar automatisch terug'.

Dit is inderdaad niet duidelijk erbij vermeld.
En vind dit niet kunnen, word al genoeg door ons betaald.

Ja ik meld mij ook heb via de gemeente extra uitgebreid pakket. Ik heb de verzekering ook dit jaar. Is mij ook niet verteld dat ik 't eigen risico terug zou krijgen. Ik doe mee met SP

Hallo,ik ben overgestapt van gemeente extra met zelf het gespreid betalen van mn eigen risico, naar gemeente extra uitgebreid. Het leek een goede aanbieding maar er is duidelijk een addertje onder het gras. Voorheen betaalde ik 10 maanden a 37,50 voor mijn eigen risico.
Sinds de overstap werd het 12 x 38,50. Dus 2x 38,50 meer dan het eigen risico. Wat dus bij de premie opgeteld moet worden.
Daarna zijn de bedragen samengevoegd. 12 x 161,56=1938,72_385=1553,76÷12=129.48 p/m
Dit is een forse stijging vd premie en een slinkse manier. Ben dan ook zeer teleurgesteld.
Wat zo humaan leek, een gemeente die werkelijk begaan is met mensen met een kleine beurs en je met een aanlokkelijk voorstel laat instappen om vervolgens ijskoud met de truc van samenvoegen vd bedragen een premi verhoging door te drukken.
Goed dat jullie hierna kijken SP!

Hartelijke groeten Areke van Tuijl

Ik was hier niet van op te hoogte!! Met andere woorden ik ben met een normale verzekering goedkoper uit?

Ik had ook geen idee dat het restant niet word terug betaald.Ongeveer 170 @nog tegoed
Ben ondertussen van verzekering gewisseld, stelen doen ze maar niet bij mij.

Ls:

Ik heb in 2018 géén - eigen risoco- kosten gemaakt. Op de pagina van CZ staat dat ook zo genoemd.
Gemeente Breda heeft in maart 2017 (in de vorm van een schimmige deal met CZ) de deelnemers aan hun collectieve verzekering "verplicht" om het eigen risico op voorhand -in 10 termijnen- aan CZ over te maken. Deze verplichting werd toen ook al niet toegelicht. Het restand werd in februari 2018 netjes terug betaald door CZ.
Eind 2017 communiceert Gemeente Breda dat zij dat verplichte voorschot gaat betalen (door de korting die zij geeft te verminderen met -ongeveer- dat bedrag). Nergens wordt gecommuniceert dat je het verplichte eigen risiso daarmee sowieso betaald. In hun "voorwaarden" stellen zij dat je dan geen eigen risico meer hebt. Dat klopt al niet omdat CZ die term nog gewoon hanteert en -terecht- bijhoud welk deel deel van die kosten in rekening worden gebracht.
In mijn geval zijn er "nul" kosten in het "budget eigen risico" gemaakt. Deze kosten zijn echter wel (op voorhand) aan mij doorberekend (in de vorm van die "premiekortingverlaging" ).

Deze "service" van de gemeente Breda werkt ook nog eens een "foute prikkel" in de hand want als je voor dit paket kiest betaal je sowieso je eigen risico terwijl de "invoering van een eigen risico" juist -mede- bedoelt is om mensen te motiveren tot een gezondere levensstijl.

Het "argument"van de gemeente Breda dat maar 6 procent van de deelnemers het eigen risico niet heef opgemaakt vind ik een non-argument. Er is immers bekent wie dat zijn en hoeveel die mensen nog "over hebben van dat budget". Het argument zou pas interessant zijn als blijkt dat na invoering van deze "service" de kosten van het eigen risico zijn gedaald (Hoe groot was het percentage in 2017, 2016...).

Verdere lees ik dat "andere gemeenten" die dezelfde "constructie" aanbieden wel duidelijk hebben gecommuniceerd dat dit pakket "allen een klein voordeel oplevert" als je op voorhand al zeker weet dat je de -eigen risico kosten- zeker gaat maken. Dit kun je van tevoren helemaal niet weten.

Als laatste betwijfel ik of een gemeente uberhaupt een verzekeringsvorm kan aanbieden waarin zij stelt dat zij (de gemeente Breda) jouw eigen risico betaalt in de vorm van een extra verzekering?

De combinatie van het "verplicht voorschieten" in 2017 en een "nieuwe regeling" aanbieden in 2018 lijkt alleen een boekhoudkundige truuk.

Vriendelijke groet,
Caspar Kamerbeek.

ps: weer u misschien welke afdeling /welke persoon ik binnen de gemeente Breda hierop kan aanspreken?

Naar dat geld kunnen we fluiten het niet 'netjes' wat de gemeente Breda weer heeft bedacht voor mensen met het laagste inkomen. De problemen die daar weer uit voort komen financieel en alle stress van dien daar denken ze niet bij na. Degene die dit heeft bedacht en wil 'scoren' over onze ruggen moet zich diep schamen.

Reactie toevoegen

Volg SP Breda

U bent hier