h

Opinie - Een reconstructie van een financiële ramp in slow motion

24 november 2018

Opinie - Een reconstructie van een financiële ramp in slow motion

Foto: SP

Vandaag verscheen het volgende opinieartikel van SP-raadsleden Dirk Uijl en Bas Maes op BredaVandaag.nl - Met de € 5 miljoen die de Gemeente Breda moet overmaken aan de eigenaren van De Lunet, komt de rekening van 15 jaar lang stinkende stadiondeals op € 30,1 miljoen. Een absurd bedrag aan weggegooid Bredaas belastinggeld, ruim € 160,- per inwoner. Stelt u zich eens voor wat u of de gemeente allemaal voor moois had kunnen doen met dat geld. Maar wie denkt dat de Bredase politiek hiervan leert en vindt dat de onderste steen boven moet komen, komt bedrogen uit. De gevestigde partijen gaan liever over tot de orde van de dag. Zou het ermee te maken hebben dat zij hier vrijwel allemaal medeplichtig aan zijn? Een reconstructie van deze financiële ramp in slow motion...

In 2003 kocht de gemeente het stadion aan voor € 15,7 miljoen, niet geheel toevallig precies het bedrag wat NAC nodig had om financieel het hoofd boven water te houden. De prijs die PvdA-wethouder Marja Heerkens betaalde, was gebaseerd op een taxatierapport wat destijds al de nodige vragen bij de SP opriep. De makelaar was een relatie van zowel NAC als de Gemeente Breda. Bovendien was hij geen expert op het gebied van het taxeren van exploitatiegebonden vastgoed. Dit blijkt ook wel uit de taxatie die op cruciale punten rammelt. Zo is er bijvoorbeeld onvoldoende rekening mee gehouden dat zonder NAC als huurder, het stadion niet veel meer waard is dan de grond waar het op staat.

In 2009 stak de gemeente in totaal € 8,4 miljoen in de verbouwing van het stadion. Toenmalig VVD-wethouder Alfred Arbouw beloofde de raad plechtig dat dit alles kostenneutraal zou zijn voor de gemeente. De meerderheid van de raad geloofde hem. Ook kwam in die tijd de stinkende deal tot stand met de inmiddels failliete projectontwikkelaar HEJA. Er zouden woningen komen op de locatie van De Lunet en de winkels zouden verhuizen naar Stada Stores bij het stadion. De gemeente vergat dat echter te vertellen aan de nieuwe eigenaren van De Lunet. Een blunder die de gemeente nu € 5 miljoen aan schadevergoeding blijkt te kosten.

In 2017 besloot de gemeenteraad dat het zo niet langer kon en dat er een eind moest komen aan de veel te nauwe (financiële) banden tussen de Gemeente Breda en NAC. Het stadion werd te koop gezet zodat in de toekomst een zuivere belangenafweging gemaakt kan worden als NAC weer eens in financieel zwaar weer komt. Ondanks dat de Gemeente Breda op het punt staat het stadion te verkopen, weerhield dit D66-wethouder Paul de Beer er niet van in 2018 nog even snel voor € 1 miljoen aan zonnepanelen op het dak van het stadion te leggen. Dit overigens geheel in strijd met het eigen vastgoedbeleid.

Een onthutsend beeld van verspilling van belastinggeld en stinkende deals die tot op de dag van vandaag doorgaan. Meest recente episode in deze soap is de koopoptie die de Gemeente Breda achter rug van de gemeenteraad om, sloot met NAC. De club mag voor € 5,5 miljoen delen van het stadion kopen. Het restant waar de gemeente mee blijft zitten zou € 2 miljoen waard zijn. Deze bedragen zijn gebaseerd op knip en plakwerk van de wethouder zelf uit een taxatierapport. Het rapport zelf wordt echter angstvallig onder de pet gehouden. Waarom blijft gissen maar doet gelet op de geschiedenis wederom het ergste vermoeden.

De SP wil dat de onderste steen bovenkomt. Zolang het college zich niet bereid toont openheid van zaken te geven, is het onderdeel van het probleem en niet van de oplossing. Als gemeenteraad kunnen we dan niet anders ons zwaarste middel inzetten: een raadsenquête. Hiervoor is echter wel de steun van een meerderheid van de raad nodig. Wij doen daarom een beroep op de gevestigde partijen: probeer niet de lijken angstvallig in de kast te houden, maar maak werkelijk schoon schip. Laat de afgelopen 15 jaar en € 30,1 miljoen een hele dure les zijn, geen weggegooid geld.

Dirk Uijl, SP-raadslid en woordvoerder economische zaken
Bas Maes, SP-raadslid en fractievoorzitter

Reactie toevoegen

U bent hier