h

Voorkom dat titel Europese Boom van het Jaar postuum naar Troeteleik gaat

17 oktober 2018

Voorkom dat titel Europese Boom van het Jaar postuum naar Troeteleik gaat

Foto: M. Minderhoud / Wikipedia/Michiel1972

Breda moet er bij de minister op aandringen dat wordt voorkomen dat de titel Europese Boom van het Jaar postuum naar de Troeteleik gaat. Omdat de monumentale boom in de berm van de A58 gisteren tot Boom van het Jaar werd verkozen, is de Troeteleik nu ook in de race voor Europese Boom van het Jaar die volgend jaar wordt uitgereikt. Maar ook de voorbereidingen voor de verbreding van de A58 zijn dan al volop gaande. “Het zou bijzonder triest zijn als de titel postuum naar de Troeteleik gaat omdat die dan al gekapt is”, zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. “Bovendien zou de imagoschade voor Breda dat zich wil profileren als ‘Europese stad in een groen park’ enorm zijn!”

Alle media-aandacht heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) doen besluiten de voorgenomen kap van de boom te heroverwegen. SP Breda is hier blij mee, maar het roept wel veel vragen op. Vorig jaar nog was de kap van de Troeteleik volgens de minister en provinciebestuurder Christophe van der Maat (VVD) onvermijdelijk. Niet kappen zou leiden tot onverantwoord hoge kosten. Ook zouden nog veel meer (monumentale) bomen sneuvelen indien de A58 naar buiten toe verbreed zou worden. Maes: “Ik wil weten of die argumenten nog steeds overeind staan of dat het destijds bangmakerij was van deze VVD-bestuurders omdat zij geen zin hadden extra geld uit te trekken voor natuurbehoud.”

Reactie toevoegen

U bent hier