h

Wie bepaalt eigenlijk wat kunst is?

4 augustus 2018

Wie bepaalt eigenlijk wat kunst is?

Foto: SP

Is dat glazen T-Huis in het Valkenberg met al die gloeilampen nu kunst of niet? En als dat zo is wie betaalt dan de rekening voor onderhoud? Als er geld bij komt kijken is het altijd gezeur. Jammer, want wie de geschiedenis kent van dat gebouwtje weet hoe het zit. “Alle reden dus om even samen met fietsende (oud-)wethouder Patrick van Lunteren langs te fietsen”, aldus cultuurwoordvoerder van SP Breda Maurice Spapens. “Kunst mag niet elke keer de dupe worden van mensen die voor een dubbeltje op de eerst rang willen zitten”.

Uitbaatster Marike schonk een lekker glaasje Bitter Lemon en vertelt ons haar verhaal. Onze conclusie: Het gebouwtje heeft inderdaad wel wat aandacht nodig. De rechtzaak over wie de kosten moet betalen, zal er binnenkort wel van komen. Ondertussen stelt de SP wel vragen aan het college. Bij de totstandkoming van dit restaurantje is de vlucht naar voren genomen door het kunst te noemen. Dat scheelde een hoop gedoe met bestemmingsplannen en regels rond natuur en milieu en er kon flink wat subsidie naar toe. Een op zijn minst bijzonder te noemen constructie met wijlen Pierre De Jonge kwam er tussendoor. Die streek tonnen cultuursubsidie op en kreeg voor 100 jaar een erfpachtcanon op een van de mooiste plekken in de stad. Dat vergde indertijd vast al heel wat politiek bestuurlijke lenigheid. Nu dan ook niet zeuren zou je denken”, aldus Spapens. “De plek is uitgegroeid tot een icoon van Breda die in menig stadspromotie wordt gebruikt, tot zelfs in de Lonely Planet. We moeten als Breda die meerwaarde van kunst leren waarderen en koesteren”.

Zie onderstaand de vragen van SP Breda aan het College van B&W

Reactie toevoegen

Volg SP Breda

U bent hier