h

Niet mauwen maar bouwen

13 februari 2014

Niet mauwen maar bouwen

WonenBreburg heeft de handschoen opgepakt. Onder het zelf opgelegde motto ‘niet mauwen maar bouwen’ zijn ze er in geslaagd een strak renovatieplan neer te zetten voor de Vestingstraat. Dat constateert fractievoorzitter van SP Breda, Patrick van Lunteren op de eerste kijkdag in een modelwoning. “ En het is nog eens helder uitgelegd ook”. Van Lunteren: “ Met de 50.000 euro per woning wordt een flinke verbetering aan de woning aangebracht. En de opties zien er zeer reëel uit”.

In de zomer van 2013 stonden bewoners en directie van WonenBreburg nog lijnrecht tegenover elkaar. Er was veel onduidelijk over de aanwezigheid van asbest in de woning. En de bewoners hadden veel vragen over de aanstaande renovatie. “WonenBreburg heeft de mensen sindsdien een stuk beter op de hoogte gehouden”, zegt Van Lunteren. “ Herkenbare gezichten, een verhaal, in duidelijke taal en af en toe zegt een tekening meer dan 100 woorden. Dat wordt gewaardeerd”.

De 50.000 euro investeert de corporatie in technische verbetering van de huizen: verwijderen van de asbest, wandisolatie, nieuwe toilet- en doucheruimte en een nieuwe keukenblok, dubbel glas, nieuwe deuren en zelfs een nieuwe buitengevel. Een grote hap uit het budget gaat tenslotte naar een nieuw dak. “Alles bij elkaar een flinke verbetering van het woongenot. En met al die nieuwe isolatie maken de woningen energie technisch gezien een labelsprong van E naar B. Daarmee is ook een aanzienlijke besparing op de energierekening mogelijk”.

Om de woonlasten laag te houden zijn er veel onderdelen in opties aangeboden. Sommige zaken met een eenmalige bijdrage. Andere wat meer ingrijpende zaken als centrale verwarming via verhoging van de huur.  “Vaak is zo’n investering een kwestie van slim rekenen. Een Cv-ketel kost wel wat meer per maand, maar samen met alle overige energiebesparende maatregelen verdient zichzelf ook weer terug in energiekosten. Het is ook veel veiliger en gezonder dan zo’n koolmonoxide producerende, oude geiser. Over kostenbesparing en veiligheid kan WonenBreburg de mensen inmiddels goed informeren”.

 

U bent hier