h

Het financiele mirakel van Breda

23 oktober 2013

Het financiele mirakel van Breda

sdkjfhaks

De gemeenteraad behandelt komende weken de begroting voor 2014. Alle seinen staan daarin op groen. Breda staat financieel weer dik in de plus. Een mirakel als je bedenkt dat we een half jaar geleden nog bijna failliet werden verklaard. In nog geen 5 maanden weet wethouder Financiën Boelema zomaar een kleine 100 miljoen euro te vinden. Alle risico's op een faillissement lijken van de baan. Er kan zelfs 10 miljoen extra investeringsbudget worden gereserveerd voor komende 4 jaar. Zo vlak voor de verkiezingen komt zo'n jubelbegroting de coalitiepartijen natuurlijk wel goed uit. De fundamenten zijn versterkt stelt wethouder Boelema. Staan die fundamenten, die heipalen, ook echt op stevige grond of hangen ze nog in de modder? De SP onderscheidt vier heipalen voor de financiën: de risicobeheersing, de stand van zaken in de stad, de rijksbijdrage en de nieuwe taken die op Breda afkomen.

Al bij de risico’s en de reserves blijkt hoe boterzacht de gevonden miljoenen zijn. We boeken circa 30 miljoen bij op de reserves. Tegelijkertijd is er statisch gezien en op grond van recente ervaringen te verwachten dat we 36.8 miljoen verlies moeten nemen op het grondbedrijf. Daar verdampt al direct de opgebouwde weerstand. Geen 66,8 miljoen plus maar een min van 6,8 miljoen over 2014. Een mooi cadeau voor het volgend college. Daarmee verdampt direct het positieve resultaat dat de wethouder ondanks alles denkt te realiseren op het grondbedrijf. Over de rest van de risico’s in dat grondbedrijf nog maar niet gesproken. Nog zo’n 60 miljoen euro van de door dit college verwachte tegenvallers op de grondverkoop zijn over de schutting naar volgende colleges na 2014. De rekenkamer sprak eerder overigens nog over het dubbele bedrag om rekening mee te houden. Hoe die risico's straks echt uitpakken moet nog blijken als ze zijn gewogen volgens een nieuwe methodiek, want dat heeft dit college ook nog maar even niet gedaan. En zo zijn er nog wel meer open eindjes voor de komende jaren.

Opvallend overigens dat de risico's voor de ATEA-groep, waar de rijksbijdrage van 16 miljoen in 2016 dreigt weg te vallen, nu al wel groots in de boeken staat. Dat valt vast onder het liberale motto 'never waste a good crisis'. De coalitie wil, vooruitlopend op de nog niet aangenomen ‘participatie’-wet van PvdA minister Klijnsma, hier blijkbaar wel alvast de sociale werkvoorziening voor de arbeidsgehandicapten kapot saneren. Een tegengeluid op die asociale wet waardoor 70.000 mensen op straat komen te staan is beter. Iets in de trant van: “namens alle Bredanaars, kappen met die onzin mevrouw Klijnsma”.

Daarmee komen we op de tweede pijler, de stand van zaken in de stad. Dit college heeft sinds 2010 keihard gesneden in sociale voorzieningen als buurthuizen en bibliotheken, in subsidies en op het gemeentelijk apparaat. Daarmee is veel van wat van waarde is, kapot gemaakt. De prijs die daarvoor betaald is, is niet verrekend in de cijfers. Eenzaamheid onder ouderen, ondermaatse zorg, verveling onder de jeugd, achteruitgang van wegen en paden, verdwijnen van groen. Die gevolgen van 4 jaar Boelema zullen nog lang naklinken in de stad en de compensatie van de negatieve effecten zal ook het nodige gaan kosten.

De derde heipaal is de rijksbijdrage. Daar maakt Boelema ook een meevaller van. Terwijl de gemeenten de begroting van het Rijk volgen. Samen trap op en trap af is het principe. In Den Haag heeft het kabinet van Rutte en Samsom besloten vast te houden aan de 6 miljard bezuinigingen voor Brussel. Er moet dus toch echt geld af. Dat Boelema alsnog geld overhoudt, betekent dat ze tot voor kort uit ging van veel dramatischer cijfers dan nodig. Vorige jaren wel zo handig als slechte cijfers nodig zijn om je afbraakbeleid te verantwoorden. En nu ook wel weer zo handig om daar weer van af te zien. In plaats van dat de kortingen op de rijksbijdrage pijn doen lijkt het nu net of ze wel meevallen. Staat toch leuker zo vlak voor de verkiezingen.

Ook komen uit Den Haag de zogenaamde decentralisaties, heipaal 4. Den Haag gaat taken overdragen aan de gemeente maar dan wel met vet minder geld. Thuiszorg en jeugdzorg gaan flink inleveren en dat zal een flinke wissel trekken op de stad. Wat de SP betreft stoppen ze in Den Haag per direct ook met die onzalige plannen. Helaas vinden PvdA en D66 in de Tweede Kamer dit rechtse VVD-beleid wel te billijken en zullen de mensen in Breda er de wrange vruchten van gaan plukken. Ook hier is nog niets van terug te vinden in de begroting.

De fundamenten voor de toekomst lijken dus vooralsnog helemaal niet zo sterk. De heipalen staan nog niet op stevige ondergrond. De begroting laat vooral zien dat Boelema een creatief wethouder is die op papier in staat is te spelen met de cijfers. Dat is op zichzelf knap natuurlijk. De mensen thuis schieten er voorlopig weinig mee op. Er is geen mirakel gebeurd. 1 op de 10 leeft gewoon nog in armoede, ouderen liggen gewoon in de 24 uursluiers, buurthuizen en bibliotheken zijn nog gewoon dicht en straten zitten nog vol kuilen.

 

zie ook schamen voor rode cijfers

 

U bent hier