h

Brief aan WonenBreburg

15 januari 2013

Brief aan WonenBreburg

Afgelopen zaterdag is de SP gaan buurten in de Heuvel. Daar staan woningen van net na de oorlog die al jaren op de nominatie staan om te worden gesloopt. Al jaren vindt er al geen groot onderhoud meer plaats aan die woningen. Ze zijn nu dus vrijwel op. Na klachten van bewoners over schimmel en vocht stelden wij al begin december vragen aan de wethouder. We waren dus wel gewaarschuwd. De SP-vrijwilligers waren echter toch erg getroffen door de zeer slechte staat van de woningen. Die zijn wat hen betreft eigenlijk niet meer geschikt voor bewoning. Fractievoorzitter Patrick van Lunteren: "WonenBreburg heeft nu vanwege onder andere het woonbeleid van het nieuwe Kabinet de sloop en nieuwbouwplannen weer deels moeten uitstellen. Mensen zullen er dus nog langer moeten wonen. Dan moet er ook fatsoenlijk te wonen zijn. Vandaar dat wij vanochtend onderstaande brief aan de directeur in Breda stuurden"

Breda, 15 januari 2013.

Betreft: Planciusplan

Geachte heer Van Rhoon/ Beste Franklin,

Net als u maken wij ons grote zorgen over de gevolgen van het woonbeleid van het huidige kabinet van VVD en PvdA. De verhuurdersheffing grijpt hard in op uw financieel positie waarvan de toekomst toch al niet rooskleurig is als gevolg van de crisis en het risicovolle en onverantwoorde gedrag van uw collega corporaties. U kunt ons aan uw zijde rekenen in het verzet tegen die verhuurdersheffing, zowel in Den Haag als in Breda.

De gevolgen zijn immers voor de huurders. Zij krijgen de rekening op het bord door middel van huurverhogingen, uitstel van onderhoud en renovatie en vooral een nog verdere stagnatie van de nieuwbouw. De gevolgen in Breda doen zich nu al voelen.

Afgelopen zaterdag zijn wij gaan buurten in de Heuvel bij de woningen aan de Planciusstraat, Roggeveenstraat, Hudsonstraat, Spitsbergenstraat en de Nova Zemblastraat. De woningen stammen van net na de oorlog en staan al jaren op de nominatie voor sloop. Het laatste echt grote onderhoud stamt uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. U kunt zich vast voorstellen dat de staat van de woningen daarom erbarmelijk is; Verrotte deuren en kozijnen; overal is het vochtig en beschimmeld; houten vloeren die bij elke stap veel te ver meeveren; rookgas- en ontluchtingskanalen voor natuurlijke ventilatie zitten verstopt en ga zo maar door. Dat WonenBreburg in afwachting van sloop geen tienduizenden euro's meer in die woningen steekt kunnen wij begrijpen. Desondanks ontvangt u wel huurpenningen. En met het uitstel is dat toch elk jaar weer een flink bedrag en dat al vele jaren lang.

Het feit dat de sloop telkens wordt uitgesteld zonder dat er onderhoud plaatsvindt maakt de leefbaarheid er ook niet beter op. Bewoners kampen met gezondheidsklachten als gevolg van luchtvochtigheid, tocht, schimmel en kou. Mensen durven bijna niet meer van de trap vanwege de gammele staat ervan. Voordeuren zijn zo rot dat ze bijna uit de sponningen vallen, dat komt de veiligheid niet ten goede.

Dat WonenBreburg op afroep langs komt voor reparatie van kleine gebreken is mooi. Maar als nu, zoals u aan de bewoners schrijft vanwege het woonbeleid van deze regering, de sloop wederom wordt uitgesteld is dat ontoereikend. Zelf grote bedragen investeren doen de bewoners ook niet, zeker niet zo lang onzeker blijft tot wanneer ze er kunnen blijven wonen. De SP vraagt u dan ook niet af te wachten tot de bewoners bij u komen met klachten maar uit eigen beweging de woningen waarvoor nu andermaal uitstel is aangekondigd op een leefbaar niveau te brengen en de huren navenant de staat van onderhoud te verlagen. De huurcommissie gaf in een van de gevallen al een richtbedrag van 246 euro. Dat zou een mooi uitgangspunt zijn wat ons betreft. Met de verlaging van de huur rest de bewoners een bedrag waarmee ze zelf ook wat aan de woning op kunnen knappen. Wij waren overigens, na alles wat wij gezien hebben, op zijn zachts gezegd verbaasd te horen dat WonenBreburg die uitspraak van de huurcommissie voor de rechter laat komen. Dat had chiquer opgelost kunnen worden.

Tot slot merkten wij zaterdag een grote mate van desinformatie en onzekerheid onder de huurders. Wij organiseren graag samen met u een informatieavond om de situatie waarin u verkeerd, toe te lichten en in te gaan op het perspectief voor de bewoners. Wat zijn nu concreet de plannen voor sloop, onderhoud, eventuele huuraanpassing en de fasering van uitplaatsing. Wij horen graag of u daartoe bereid bent want de huurders kunnen immers niets aan het (wan)beleid doen. Die kunnen we er dan ook niet de dupe van laten worden.

Met vriendelijke groet,

Patrick van Lunteren Fractievoorzitter SP Breda.
Bas Maes woordvoerder Bouwen en Wonen

Buurten in de Heuvel
Landelijke actie

U bent hier