h

verhitte stemming op banenmarkt Thuiszorg Breda

13 september 2011

verhitte stemming op banenmarkt Thuiszorg Breda

De stemming was aardig verhit op eerste banenmarkt voor de thuiszorg in Breda. Zo'n 450 thuiszorgwerknemers zijn dinsdagavond afgekomen op de banenmarkt in het stadhuis. Daar presenteerde de nieuwe aanbieders hun ideeen over loon en arbeidsvoorwaarden. Het aanbod varieerde nogal. Voor huishoudelijke werk werd door een aanbieder slechts 9 euro bruto geboden. Alleen Tzorg en Surplus zijn bereid te praten over een contract met gelijke beloning. "Met name voor diegene met een kort of tijdelijk contract is het een hard gelag, die hebben weinig te eisen in de onderhandeling" zegt SP-fractievoorzitter Patrick van Lunteren: "Maar ook diegenen die al vele tientallen jaren voor Careyn werken is alles nog niet zo zeker. Beloftes voor de buhne moeten bij de onderhandelingen aan tafel ook nog waar gemaakt worden".

Thuiszorg banenmarkt

Het proces van overname verloopt nogal rommelig. Bij clienten ligt al een brief van de gemeente met een toedeling aan een aanbieder. De zorgverleners moeten nog kiezen en onderhandelen. Daarna zou de client alsnog ook voor dezelfde aanbieder moeten kiezen om de vertrouwde hulp te behouden. Ondertussen lopen ook de herindicaties waardoor de toegekende zorg en huishoudelijke hulp veranderd. "De verwarring is bij veel mensen compleet", zegt Van Lunteren. "Dat maakt de mensen onzeker en dus kwetsbaar. Hopelijk bewaren ze de rust om er samen met de thuishulp goed uit te komen".

Thuiszorg banenmarkt

De SP adviseert ook alle werknemers om hun ontslag bij de huidige werkgever aan te vechten. Dat is nodig voor als ze later, zonder gedoe, aanspraak willen maken op bijstand en sociale voorzieningen. Van Lunteren: "De SP adviseert iedereen zich aan te sluiten bij collectief bezwaar via wij zijn de thuiszorg. Zelf doen kan ook, laat je dan goed bijstaan door mensen die er verstand van hebben".

Thuiszorg banenmarkt

ontslag aanvechten

U bent hier