h

Dirk Uijl neemt afscheid van gemeenteraad

27 juni 2023

Dirk Uijl neemt afscheid van gemeenteraad

Foto: SP

Dirk Uijl zal na de zomer niet terugkeren als burgerraadslid in de gemeenteraad van Breda. Die keuze heeft hij gemaakt in goed overleg met de fractie. Dirk had al een stapje terug gedaan, sinds de laatste verkiezingen was hij burgerraadslid. In die rol heeft hij zich als coach opgesteld voor de nieuwe fractie, een rol die nu voldoende volbracht is. “Ik zie dat er een hele sterke fractie staat die elk op hun eigen manier het socialistisch geluid in de raad en op straat brengt. Dan moet je durven concluderen dat je werk klaar is en ervoor zorgen dat je je eigen opvolging niet in de weg staat.” Over de opvolging van Dirk is nog geen keuze gemaakt.

Dirk is sinds 2012 onderdeel van de Bredase SP fractie. Hij heeft gedurende die jaren zich op veel terreinen ingezet, soms op typische, soms op minder typische SP onderwerpen. Zo heeft hij zich onder andere ingezet voor toegankelijk evenementenbeleid, dwong hij af dat vastgoedeigenaar DELA moest investeren in winkelcentrum Heksenwiel en stond hij keer op keer aan de kant van bewoners die zeggenschap wilden als er weer ergens betaald parkeren werd ingevoerd. En met zijn scherpe debatteerstijl heeft hij menig collegelid het vuur aan de schenen gelegd. “De raad is het hoogste orgaan van de stad, die verhouding mag je terugzien als je het hebt over wat mensen raakt.”

Naast het scherpe socialistische geluid zette Dirk zich ook in voor de versterking van de raad. Als plaatsvervangend raadsvoorzitter en sessievoorzitter heeft hij vele vergaderingen voorgezeten en was hij voorzitter van de agendacommissie. Daarnaast heeft hij de herbenoeming van burgemeester Depla geleid. “Een goede democratie valt of staat bij mensen die dat mogelijk maken. Ik vind dat belangrijk, en ik ben er trots op dat we als SP - ook in kleinere samenstelling - altijd de keuze hebben gemaakt om hier tijd en mensen voor vrij te maken.”

U bent hier