h

Laat tunnel Noordelijke Rondweg meer dan prestige project worden

22 december 2020

Laat tunnel Noordelijke Rondweg meer dan prestige project worden

Foto: Dirk Uijl / Noordelijk Rondweg

Met het bericht om van de Noordelijke Rondweg gedeeltelijk een tunnel te maken, is een mooi plan gepresenteerd. Behalve doorstroming, uitstoot en vervuiling, wordt ook de keiharde barrière tussen de Hoge Vucht en de rest van de stad aangepakt. Een discussie die de SP vorig jaar al bij de behandeling van de Zuidelijke Rondweg aanhaalde. Mede ingegeven door grote bouwplannen als het CSM-terrein, Tuinen van Genta en Drie Hoefijzers Zuid, is het goed om te zien dat er nu aandacht is voor het armere deel van de stad en haar rondweg. Daarvoor complimenten aan het stadsbestuur.

Hoewel een investering in het verkeersravijn dat de Noordelijke Rondweg nu is een goed begin is, met alleen investeringen in asfalt - en stenen - komt de Hoge Vucht er niet. Dat konden we vorige week goed lezen in de reportage die BNdeStem maakte en die een schokkend, maar weinig verrassend beeld schetste van de wijk. Een wijk waar politie en de overheid niet vertrouwd worden. Een wijk waar de mensen die hard door de coronacrisis getroffen worden. Een wijk waar een kwart van de mensen in armoede opgroeit, waardoor criminaliteit aantrekkelijk is. Waar zorginstanties komen die wel hun connecties op het stadskantoor, en dus aan subsidie hebben, terwijl initiatieven van wijkbewoners moeten vechten voor de kruimels.

Dat er een plan voor meer dan 600 miljoen euro ligt om met een ondertunnelde Noordelijke Rondweg de Hoge Vucht dichter bij de stad te halen is een mooi begin. Maar laat het niet het blijven bij het zoveelste prestigeproject waar de wijk niks mee opschiet. Uiteraard moet criminaliteit aangepakt worden. Maar doe dat ook door te investeren in de bewoners. Breng voorzieningen als de bibliotheek terug, een voorstel van de SP waar een meerderheid in de raad voor heeft gestemd. Sloop niet hun huizen om armoede meer te spreiden, maar help ze zichzelf uit de armoede te werken. En ben het hele jaar door aanwezig in de wijk, en kom niet alleen bij het gezeik.

U bent hier