h

Kristallnacht herdenking 2020

9 november 2020

Kristallnacht herdenking 2020

Foto: BN De Stem / Google Images

Vandaag 82 jaar geleden vond de kristallnacht plaats. Een verschrikkelijke pogrom tegen de Joodse bevolking van Duitsland, georganiseerd door een bewind van haat. Ons lid Hans Creemers schreef er een stuk over, opdat we nooit vergeten:

 

Kristallnachtherdenking Breda
Deze zal helaas geen doorgang vinden door het Corona-virus.
 
Veel progressieve mensen (ook SP’ers) liepen altijd mee in de stille herdenkingstocht langs verschillende religieuze gebouwen, waaronder de synagoge. In Breda wordt Kristallnacht sinds 2001 weer herdacht. Wat gebeurde er toen dan?
 
In 1933 kwam Hitlers NSDAP, via verkiezingen, aan de macht, in Duitsland. In 1933 begonnen de boycots van Joodse winkels en producten daar. In 1934 stond het eerste concentratiekamp Dachau er. Speciaal voor, jawel, ‘ons soort’, Links. Er werden gelijk 30.000 linksen opgesloten en ‘heropgevoed’, d.w.z. jezelf dood werken en gemarteld worden dus. In 1935 werden de Neurenberger Rassenwetten aangenomen, zodat de Joden al hun burgerrechten verloren.
 
Op 9 november 1938 had Joseph Goebbels, Rijksminister voor Propaganda, samen met andere nazikopstukken besloten om de Joden in heel Duitsland aan te vallen. Dit was tevens de herdenkingsdag dat Hitlers staatgreep in 1923 mislukte. (Braukellerputsch)
 
Dit nadat 20.000 Poolse Joden het land waren uitgezet naar Polen en er daarop een aanslag in Parijs was op de Duitse ambassadeur.
 
De SA en andere NSDAP ‘ers werd gezegd om alle joodse gebouwen te treffen. Zo geschiedde. Er werd overal brand gesticht in winkels en woonhuizen van joden. Ze werden ook vermoord op straat of pleegden zelfmoord. De dagen erna interneerde de SS gelijk 30.000 joden in nieuwe concentratiekampen. Rijkere joden waren gevlucht naar bijvoorbeeld de VS, maar dat konden ze natuurlijk niet allemaal betalen.
 
Nederland hield de grens dicht en ving 10.000 joden op. Door de vele glasscherven is het Kristallnacht gaan heten. De eerste grote offensieve, agressieve actie tegen de Joden in Nazi-Duitsland.
 
Nie Wieder!
 
- Hans Creemers

 

U bent hier