h

Peter Ligtvoet ontvangt Zilveren Tomaat

18 februari 2018

Peter Ligtvoet ontvangt Zilveren Tomaat

Foto: SP

Een zichtbaar ontroerde Peter Ligtvoet ontving gisteren uit handen van SP-voorzitter Ron Meyer de Zilveren Tomaat, de hoogste lokale onderscheiding binnen de partij. Ligtvoet is al ruim 22 jaar zeer actief voor de partij en gaat voorop in de strijd als er iemand onrecht wordt aangedaan. “En dat gaat er niet altijd zachtzinnig aan toe”, zegt afdelingsvoorzitter Michel Verschuren. “Peter neemt geen blad voor de mond en zegt wat er volgens hem gezegd moet worden. Of dat nu de woningcorporatie of de burgemeester is, maakt hem helemaal niets uit!” Wij hopen nog vele jaren samen de strijd aan te gaan voor een socialer Breda. Schouder aan schouder met een kameraad als Peter, gaat dat toch net even wat beter. Lees onderstaand de toespraak voorafgaand aan de uitreiking.  

“De afdeling was net een paar jaar oud en toen kwam Peter Ligtvoet bij de club. Inmiddels bijna zo’n 22 jaar geleden. Oud-marinier, gepensioneerd, maar nog vol strijdlust. Vanaf het eerste moment stond hij vooraan. Zodra het een (beetje) stout wordt of we zoeken met een actie het randje op van wat mag, dan leeft Peter op. Plak het stadskantoor maar vol of het bezetten van het kantoor van WonenBreburg. Dan geniet hij met volle teugen. Zeker als daarbij een of andere hoge pief te grazen genomen kan worden. Vraag dat maar aan oud-staatssecretaris Van Rijn.

Toen Peter van der Velden burgemeester was, gaf Peter Ligtvoet met enige regelmaat na afloop van de raadsvergadering de burgemeester een veeg uit de pan als Patrick, Maurice, Joyce of Bas niet voldoende ruimte hadden gekregen. Buik tegen buik met de burgemeester… Onbetaalbaar.

En niemand kan zo vuil kijken naar liberale wethouders als Peter. Het oogcontact tussen Boelema en Peter straalde aan alle kanten liefde uit. Althans als je ervan uit gaat dat haat en liefde dicht bij elkaar liggen.

Peter is binnen de afdeling ook altijd alert op elitevorming. Geen kliekjes tussen bestuursleden. Drie bij elkaar is al te veel. Toen Patrick wethouder werd waarschuwde hij hem bloedserieus: “jij blijft op die ouwe fiets rijden en je gaat niet naar een groter huis verhuizen. Ik hou je in de gaten lange!” En dat heeft hij ook zeker gedaan. Elke bitterbal moet verantwoord worden.

Als SP Breda de wijk in trekt dan kennen veel mensen Peter, met iedereen kan hij wel een praatje maken en nooit te beroerd om de jonge garde mee op pad te nemen. Peter komt op voor alle mensen die onrecht worden aangedaan. Op zijn manier, fel en vol passie.

Op het stadskantoor onder ambtenaren heeft Peter vele bijnamen, waarvan de Hulk nog het beschaafds is. Zijn onverzettelijkheid en duidelijk taalgebruik en als het helpt tot slot de buik ertegenaan als het erop aankomt. Het maakt hem iemand waar ze rekening mee houden. De bijnamen verraden immers zowel afgrijzen als diepe bewondering. Als Peter met mensen in nood meekomt gaan er in ieder geval deuren open.

Bijna 22 jaar voorop in de strijd in Breda. Onverzettelijk en vasthouden aan zijn idealen en belangrijk ook nooit te beroerd om terug te komen op zijn woorden als het toch net te fel was of onjuist. Een SP’er, socialist en strijder in hart en nieren, een lichtend voorbeeld voor jong en oud. Het is dan ook niet meer dan terecht om deze rasactievoerder vandaag de Zilveren Tomaat te overhandigen.”

Reactie toevoegen

U bent hier