h

SP en BOB: Referendum over volledig vrijgeven openingstijden

15 december 2017

SP en BOB: Referendum over volledig vrijgeven openingstijden

Foto: SP

Onder druk van enkele grootwinkelbedrijven zoals Jumbo, Ikea en Decathlon, wil Breda de openingstijden voor winkels volledig vrijgeven. Inwoners en andere (zelfstandige) winkeliers zijn bij dit voornemen onvoldoende betrokken. SP Breda en ondernemerspartij BOB vinden dit onacceptabel en willen dat heel Breda de gelegenheid krijgt zich uit te spreken over zo'n verregaand besluit. "Het volledig vrijgeven van de openingstijden zal een nog zwaardere wissel trekken op het privéleven van veel zelfstandige ondernemers", zegt BOB-fractievoorzitter Cees van der Horst. De twee partijen maken zich ook zorgen om de belangen van inwoners. "Mensen die in de binnenstad wonen of rondom een winkelcentrum, zullen overlast ondervinden wanneer winkels iedere dag – dus ook op zon- en feestdagen! - van 6 tot 23 uur open mogen blijven", zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. "Bovendien is de wijze waarop inwoners en winkeliers nu buitenspel gezet worden, niet hoe wij in Breda om willen gaan met het betrekken van mensen bij besluitvorming!"

Op initiatief van BOB en dankzij medewerking van de SP, heeft Breda sinds begin 2016 een referendumverordening.  Dit biedt de mogelijkheid voor inwoners om zich uit te spreken over belangrijke voorliggende besluiten. Van der Horst: "Het volledig vrijgeven van de openingstijden is zo'n belangrijk besluit. Dat mogen we niet alleen over laten aan een enkel grootwinkelbedrijf." Nu al is het zo dat winkels af kunnen wijken van openingstijden maar dat hiervoor toestemming moet worden gevraagd bij de gemeente. Beide partijen benadrukken niet tegen het versoepelen of verbeteren van regelgeving te zijn. Maes: "Iedereen is tegen overbodige regels. Maar als je alle regels overboord zet, geldt het recht van de sterkste. En dat zijn de grote winkelketens die desnoods jaren achter elkaar verlies draaien om marktaandeel te veroveren op de kleine zelfstandigen. Onze beste binnenstad, wijken en dorpen verdienen beter!"

Om de kosten voor het organiseren van een referendum te drukken, willen SP Breda en BOB het organiseren op 21 maart 2018. Op die datum is er ook al het referendum tegen de Sleepwet en voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Voordat het zover is moeten wel nog een aantal belangrijke stappen doorlopen worden. Allereerst moeten er 1.000 handtekeningen worden verzameld voor een inleidend verzoek. Daarna moet de Gemeenteraad ermee instemmen en vervolgens moeten nog eens 7.500 handtekening op worden gehaald zodat het referendum definitief door kan gaan. "Dat zijn veel handtekeningen in een korte tijd. Maar aangezien het volledig vrijgeven van de openingstijden al onze 184.000 inwoners aangaat, moet dit haalbaar zijn", zegt Maes. "Komende week al gaan we in overleg met de gemeente over hoe we ervoor gaan zorgen dat dit eerste referendum ooit in Breda een groot succes wordt!"

Reactie toevoegen

U bent hier