h

Interview met kandidaat-raadslid Boi Boi Huong

1 december 2017

Interview met kandidaat-raadslid Boi Boi Huong

Foto: SP

Onderstaand het interview met Boi Boi huong, kandidaat-raadslid voor de SP, wat donderdag verscheen op nieuwssite BredaVandaag.nl -  ‘Arme mensen een stem geven’, Breda - Over een paar maanden mag Breda weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna elke partij heeft zijn kandidatenlijst klaar. BredaVandaag gaat in gesprek met potentiële nieuwkomers in de raad. Wie zijn ze en wat willen ze bereiken? Vandaag, Boi Boi Huong, 41 jaar en sinds vorig jaar oktober woonachtig in Breda. Kandidaat voor de SP. Als 3-jarig meisje vluchtte ze samen met haar moeder en broers vanuit Vietnam naar Nederland. In Friesland groeide ze op. Sindsdien heeft ze op verschillende plekken in het land gewoond en zelfs een jaar in Peking. Nu staat ze vierde op de lijst van de SP in Breda.

Wat heeft je naar Breda gebracht? “Ik ben docent Chinese taal en cultuur en ik ben vorig jaar vanuit het Noorden hier naartoe gekomen, omdat ik bij Avans ging lesgeven. Voor mij is er dan ook nog veel te ontdekken in Breda. Ik ga als het even kan mee met acties van de SP. Dan loop je door een andere wijk, praat je met de mensen en dan heb je toch meer een beeld.”

Wat is je eerste politieke ervaring? “Sinds 1994 stem ik op de SP en daar stond ik altijd heel erg voor en nog steeds. Tijdens mijn master Internationale Betrekkingen heb ik stage gelopen in de Tweede Kamer bij de SP. Echt politiek actief ben ik pas geworden in Delfzijl. Daar kon ik meehelpen met het opzetten van een afdeling."

Hoe ben je uiteindelijk bij de SP Breda gekomen? "Ik heb hier kennis gemaakt met Patrick van Lunteren (wethouder), want ik geef les in de bibliotheek, ‘welkomsttaal’. Toen heb ik gevraagd of ik hier eens bij de SP kon komen kijken."

Waarom de SP? "Ik heb gezien dat het bijvoorbeeld voor studenten de laatste 15/20 jaar zoveel minder is geworden. Dan denk ik: ‘Hoe kan dat nou?’ Net alsof dat de rijkste mensen zijn in Nederland. Je kijkt met lede ogen toe. Zoals ook het hele flexwerk is doorgeschoten. Dat is waar SP ook heel erg tegen heeft gestreden.  Ik wil graag arme mensen een stem geven, niemand loopt naar voren met de mededeling dat ze het niet kunnen betalen.”

Ambieer je een bepaalde portefeuille? "Ik word 7 december geïnstalleerd als burgerraadslid en ik zou heel graag het armoedebeleid willen doen, bestaanszekerheid en scholen ook. Er zijn voor de mensen die het meest knijp zitten. Iedereen is geluk gegund. Lokaal kan een gemeente toch wel veel betekenen."

Wat denk je dat Breda jou gaat brengen? "Je hebt hier gewoon een prachtig mooie gemeente met een historisch centrum en natuur erbij. Dingen zijn vaak goed geregeld, maar er moet ook nog veel gebeuren. En dat kun je in de gemeenteraad doen. We hebben er nu bijvoorbeeld voor gezorgd dat mensen gewezen werden op armoederegeling."

En natuurlijk wat denk jij Breda te brengen? "Ik ben wel gedreven, dus als ik ergens voor ga, dan doe ik het goed. Dus mocht ik in de gemeenteraad komen, dan kan ik zeker een bijdrage leveren. Ik denk dat ik de situatie van mensen die het niet breed hebben snap en dat ik dat weet te verwoorden. Ik vind het heel belangrijk dat je empathisch bent. In de politiek doe je dingen voor iemand anders, niet je eigenbelang. En dat is heel mooi."

Heb je ook nog ambities binnen de landelijke politiek? "Nee, eigenlijk niet. Dat je mee kunt bepalen wat er in de gemeente gebeurt en dat je de burgemeester en wethouders kunt controleren, dat vind ik heel wat. Meepraten met de begroting. Dat vind ik wel zó ongelooflijk en dan van een stad als Breda! Ik ga gewoon voor dat gemeenteraadslidmaatschap, dat is al een hele uitdaging.”

Reactie toevoegen

U bent hier