h

Winkeliers vrezen voortbestaan bij uitbreiding Stada Stores

25 oktober 2017

Winkeliers vrezen voortbestaan bij uitbreiding Stada Stores

Foto: SP

Inwoners en winkeliers hebben in grote meerderheid de kwaliteit van hun winkelcentra achteruit zien gaan sinds de komst van Stada Stores en vrezen de gevolgen van nog meer winkels daar. Bijna 40% van de winkeliers ziet het zelfs als een bedreiging voor het voortbestaan van hun zaak wanneer de Gemeenteraad later dit jaar mocht besluiten om opnieuw 10.000m² winkeloppervlak toe te staan. Dat bleek dinsdagavond op de drukbezochte actiebijeenkomst van Red ons winkelcentrum! Hier werd de tussentijdse uitslag van de enquête onder inwoners en winkeliers van omliggende wijken en dorpen gepresenteerd. “De reacties in de buurten en de volle zaal vanavond tonen aan dat de zorgen groot zijn”, zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. “Dat zoveel winkeliers zelfs het voortbestaan van hun zaak vrezen indien Stada Stores wordt uitgebreid, is een glashelder signaal. Gewoon niet doen dus!"

Enquete
De afgelopen weken heeft SP Breda de enquête verspreid in Haagse Beemden, Prinsenbeek, Princenhage, Heuvel, Tuinzigt en Hoge Vucht. Alhoewel de enquête nog loopt, geven de eerste paar honderd reacties een goede eerste indruk. Maes: "De zorgen lijken het grootst in de Haagse Beemden waar verreweg de meeste reactie vandaan komen. Ook in Hoge Vucht en Princenhage leeft het onderwerp." De uitkomsten tonen verder aan dat driekwart van de inwoners de kwaliteit en het aantal winkels sinds de komst van Stada Stores heeft zien afnemen. Maes: "Ruim 60% van de ondernemers vreest dat meer winkels bij Stada Stores een negatief effect op hun omzet zal hebben. Bijna 40% vreest zelfs dat dit mogelijk de genadeklap is. Dat mogen we onze winkeliers en buurten niet aandoen."  

Inwoners en winkeliers
Onder de ruim 50 aanwezigen in 't Kraaiennest waren veel inwoners van de Haagse Beemden. Niet verwonderlijk gelet op de locatie maar ook de betrokkenheid van die wijk. Maar ook de winkeliersverenigingen van Heksenwiel (Haagse Beemden), Hoge Vucht en Prinsenbeek waren aanwezig evenals de wijkraad Bekom. SP-raadslid Dirk Uijl hier over: "Ook uit de gesprekken vanavond blijkt dat de komst van Stada Stores destijds niet de enige boosdoener is voor de teloorgang van de winkelcentra. Bijvoorbeeld op Heksenwiel speelt ook het probleem van te hoge huren en investeringen die nog altijd op zich laat wachten. Maar alle inwoners en winkeliers lijken het erover eens dat nog meer winkels bij Stada Stores de winkelcentra en daarmee de leefbaarheid in de dorpen en wijken, zeker geen goed zal doen!" 

Actiecomité 
Naast de voorlopige uitkomsten van de enquête en het uitwisselen van ervaringen stond deze avond ook in het teken van samen plannen maken. "De mensen zijn strijdbaar en beseffen zich dat dit het moment is om het College van B&W en de Gemeenteraad op andere gedachten te brengen," zegt Maes. "Diverse vervolgstappen zijn besproken, van juridisch tot politiek en alles daar tussenin." De meest fanatieke aanwezigen hebben zich direct aangemeld voor het actiecomité dat binnenkort samen zal komen om concrete vervolgstappen te maken. Maes: "De wethouder heeft zichzelf de deadline opgelegd dat uiterlijk eind dit jaar een besluit moet worden genomen en daarom is het goed dat we haast maken. Dit gevoel voor urgentie is er ook bij inwoners en winkeliers. Samen gaan we ervoor zorgen dat de plannen voor nog meer winkels zo snel mogelijk van tafel gaan!"

Zie onderstaand de voorlopige uitslagen van de enquête Red ons winkelcentrum!

Reactie toevoegen

U bent hier