h

SP Breda op bezoek bij Fort Oranje

22 september 2017

SP Breda op bezoek bij Fort Oranje

Foto: SP

Vrijdagmiddag bracht SP Breda een bezoek aan camping Fort Oranje in Rijsbergen, gemeente Zundert. Wethouder Patrick van Lunteren, fractievoorzitter Bas Maes en raadslid Dirk Uijl waren uitgenodigd door bewoners om een kijkje te komen nemen op de inmiddels deels ontruimde camping. Ook spraken zij daar met hulpverleners en medewerkers van de gemeente. Op een parkeerterrein naast Fort Oranje werd ook gesproken met mensen die het terrein niet meer op mogen, waaronder eigenaar Cees Engel. “Dat er iets moest gebeuren aan de schrijnende situatie op Fort Oranje roepen wij al jaren”, zegt Bas Maes. “Over de manier waarop kan je wel je vraagtekens zetten.” Veel mensen op Fort Oranje leven tussen hoop en vrees. Ze weten niet of de sluting ditmaal echt doorgaat en waar ze anders heen moeten. Maes: “De gemeente Zundert heeft zich volgens mij verkeken op de omvang en complexiteit van deze opgave. De bewoners mogen daarvan niet het slachtoffer worden!”

Een flink aantal verkrotte caravans is inmiddels verwijderd maar dat wil niet zeggen dat de troep is opgeruimd. In het resterende puin spelen kinderen tussen de elektrakabels en glasscherven. “Omwille van de veiligheid en gezondheid van onder andere kinderen, is besloten de camping te sluiten”, zegt Dirk Uijl. “Het is dan ook niet uit te leggen dat deze troep die tot onveilige situaties leidt, niet veel sneller wordt opgeruimd.” Woordvoerders van de gemeente stellen dat mensen die zorg of een ander huis nodig hebben hierbij geholpen worden. Veel van de bewoners ervaren dat anders. Zij hebben het gevoel er alleen voor te staan. Zij vrezen ieder moment hun laatste toevluchtsoord te verliezen zonder zicht op een alternatief.

SP Breda heeft veel vragen en zorgen van bewoners gehoord en zal deze overbrengen aan de verantwoordelijke instanties. "Zundert en Breda mogen niet alleen hiervoor opdraaien", zegt Maes. “De gemeenten waar deze mensen oorspronkelijk vandaan komen, moeten hun verantwoordelijkheid nemen en voor onderdak en hulp zorgen. Alleen dan kunnen de bewoners van Fort Oranje weer gaan bouwen aan een toekomst.” 

Reactie toevoegen

U bent hier