h

Huurt Breda ook dure externen in?

7 september 2017

Huurt Breda ook dure externen in?

Foto: SP
SP Breda wil van het College van B&W weten of ook de Gemeente Breda dure externen inhuurt die meer verdienen dan een minister. Vandaag bericht BN/DeStem over de inhuur van externen bij de overheid. Regelmatig verdienen zij een jaarsalaris dat fors meer is dan dat van een minister (179.000 euro). Tientallen ministeries, provincies, waterschappen en gemeenten keren bovendien torenhoge uurtarieven (meer dan 175 euro per uur) uit aan extern personeel. “Terwijl veel gemeenten hebben bezuinigd op bijvoorbeeld de thuiszorg, werken zij wel mee aan de schaamteloze zelfverrijking van enkele graaiers aan de top", zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. "Ik reken erop dat Breda hier niet aan meedoet. Onze inwoners moeten erop kunnen rekenen dat wij zinnig en zuinig met belastinggeld omgaan!"

Eerder al berichtte het AD over een explosieve stijging van 19% in twee jaar tijd, van de totale uitgaven aan externen door overheden. Steeds meer ministeries overschrijden daarmee de Roemer-norm die bepaalt dat niet meer dan 10% van de personeelskosten naar externe inhuur mag gaan. Maar ook gemeentes doen hieraan mee. De gemeente Rotterdam bijvoorbeeld verdubbelde haar uitgaven aan externen in twee jaar tijd naar 86 miljoen euro in 2016. Maes: “De inhuur van externen moet worden beperkt tot het hoogst noodzakelijke. Externe consultants, adviseurs en managers zijn duur en als zij vertrekken, wandelt de kennis en kunde ook zo weer de deur uit.”

Zie onderstaand de vragen van SP Breda aan het College van B&W

Reactie toevoegen

U bent hier