h

SP Breda presenteert Aanvalsplan Armoede

28 mei 2017

SP Breda presenteert Aanvalsplan Armoede

Foto: SP
 Maandag heeft SP-raadslid Ria Wiegeraad het Aanvalsplan Armoede overhandigd aan wethouder Marianne de Bie (D66). Dit vond plaats voorafgaand aan de bespreking van het armoedebeleid in de raadscommissie. Wiegeraad: "Het Aanvalsplan Armoede is opgesteld samen met de mensen zelf, die direct met armoede te maken hebben. We willen met dit plan juist hen een stem geven want die blijft mede vanwege schaamte, vaak ongehoord in de politiek!" Naast de ervaringen van de mensen die het betreft, bevat het aanvalsplan ook veel suggesties om armoede aan te pakken. "En dat is hard nodig!", zegt Wiegeraad. "In 2015 leefden in Breda 8.525 huishoudens in armoede, waaronder bijna 4000 kinderen. Dit aantal daalt niet. Sterker nog: ondanks het economisch herstel is dit aantal in 2016 gestegen naar 8.800 huishoudens."

Groeiend maatschappelijk probleem

Armoede en schulden kunnen iedereen overkomen en zijn een groeiend maatschappelijk probleem.  Het zijn vaak onvoorziene tegenslagen zoals werkeloosheid, hypotheekproblemen, een scheiding, ziekte of onverwachte terugvorderingen van de overheid die ten grondslag liggen aan schulden. "Mensen in armoede ervaren problemen op allerlei vlakken zoals zorg, wonen, gezondheid, mee kunnen doen, onderwijs en werk", zegt Wiegeraad. "De groeiende kloof tussen rijk en arm treft niet alleen mensen in armoede maar de samenleving als geheel." Indien vermogens- en inkomensongelijkheid zich vertalen naar politieke ongelijkheid kan dat ontwrichtend zijn voor de samenleving als geheel.

Werkende armen

De beste weg uit de armoede is werk. Maar dit geldt lang niet in alle gevallen. Helaas lukt het een steeds grotere groep Nederlanders niet om rond te komen van het inkomen dat ze ontvangen. De groep 'werkende armen' groeit, zij hebben wel een baan (soms zelfs twee) of zijn ZZP'er, maar verdienen amper genoeg geld om rond te komen. Zij hebben vaak te weinig bestedingsruimte. Ook een grote groep uitkeringsgerechtigden die niet kan werken heeft grote moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De landelijke bezuinigingen en verscherping van regels met betrekking tot het minimabeleid spelen hierbij een grote rol. Wiegeraad: "Het verdienen van een eigen inkomen is de beste manier om armoede te bestrijden. Het is blijkt echter niet in alle gevallen toereikend! Daarvoor hebben we meer echte stabiele banen nodig waarmee voldoende besteedbaar inkomen verdiend kan worden."

Aanbevelingen

Ondanks dat armoede voor een groot deel met landelijke inkomenspolitiek te maken heeft, staan in het Aanvalsplan Armoede ook tientallen aanbevelingen voor het lokale armoedebeleid. De aanbevelingen hebben betrekking op de toegang tot regelingen, het verhogen van de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor hulp, gemeentelijke kwijtscheldingen en eigen bijdragen en het budget voor armoedebestrijding. "De gemeente zal zich constant bewust moeten zijn van de kwetsbare positie van deze huishoudens", zegt Wiegeraad.  "De boodschap van de SP is duidelijk: We moeten samen als burgers, instanties, gemeente en politieke partijen strijden tegen het grootste onrecht in een rijk land als Nederland: armoede en uitsluiting!" 

Reacties

Ik ga komen...stadserf toch ??
Prima werk hoor complimenten

Reactie toevoegen

U bent hier