h

Opinie: VVD, maak liever werk van echte banen!

5 mei 2017

Opinie: VVD, maak liever werk van echte banen!

Foto: SP
 De door VVD’er Frits Bolkestein ingezette race naar de bodem van de Europese arbeidsmarkt heeft ertoe geleid dat de lonen en arbeidsvoorwaarden in de tuinbouw inmiddels zo slecht zijn, dat ook werknemers uit Midden- en Oost-Europa er niet meer voor naar West-Brabant komen. Het zou dan ook logisch zijn om die omstandigheden nu eindelijk eens te verbeteren zodat het werken in deze sector weer aantrekkelijk wordt. Deze economische wet van vraag en aanbod gaat echter aan uitgerekend de VVD Breda voorbij. In plaats van dat zij bepaalde tuinders hun verantwoordelijkheid laten nemen, zetten zij liever bijstandsgerechtigden in. Hiermee bieden zij geen oplossing voor het probleem maar verhullen wel de oorzaak ervan.

Het grote aantal mensen in de bijstand baart ook de SP zorgen. Nog los van de vaak schrijnende persoonlijke situaties die het leven rondom het bestaansminimum met zich meebrengt, kan geld wat naar bijstandsuitkeringen gaat nu eenmaal niet meer worden uitgegeven aan bijvoorbeeld goede zorg. In tegenstelling tot wat de VVD graag doet geloven, zitten mensen echter niet voor de lol in de bijstand of omdat zij te lui zijn om te werken. Mensen hebben het recht op een bijstandsuitkering omdat er eenvoudigweg onvoldoende werk is. In plaats van bijstandsgerechtigden als gesubsidieerde arbeid in zetten voor tuinders die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, zou de VVD zich beter kunnen concentreren op meer werkgelegenheid naar Breda halen.

Ondanks de aantrekkende wereldeconomie stijgt het aantal banen in Breda de afgelopen jaren amper en blijft volgens de Economische Barometer 2017 steken op nog geen 100 duizend banen. Daarnaast is er lange tijd onevenredig veel aandacht geweest voor het binnenhalen van werk voor hoogopgeleide mensen, zonder overigens het gewenste resultaat. Vorig jaar  diende de SP samen met de PvdA een breed gesteunde motie in. Hierin werd het College van B&W en dan met name de wethouder economische zaken Boaz Adank (VVD), opgeroepen meer in te zetten op het naar Breda halen van werk voor lager opgeleide mensen. De resultaten van deze oproep wachten wij inmiddels af.

De VVD Breda lijkt de schuld van het hoge aantal bijstandgerechtigden in Breda nu bij de mensen zelf te leggen. Zij die in ruil voor het behoud van hun uitkering niet onder zware omstandigheden in de kassen willen werken, moeten maar gekort worden. Niet alleen zorg je hiermee voor het verdringen van werk, ook blijkt dat veel tuinders hier helemaal niet op zitten te wachten. De zogenaamde oplossing die de VVD denkt te bieden, is dus niet alleen onzinnig maar ook door alle betrokken partijen ongewenst. In plaats van rechtse proefballonnetjes op te laten, zou het de VVD sieren de hand in eigen boezem te steken en eens werk te maken van meer echte banen!

Bas Maes, fractievoorzitter SP Breda

Reacties

En wat doet de VVD met de WSW ers? Parkeermeters Poetsen??

Reactie toevoegen

U bent hier