h

Asbest eraf, zonnepanelen erop!

14 februari 2017

Asbest eraf, zonnepanelen erop!

Foto: SP
Maandagavond heeft wethouder Paul de Beer (D66) tijdens de behandeling van het klimaatprogramma positief gereageerd op de suggestie van SP Breda voor het vervangen van asbestdaken door zonnepanelen. In 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland zijn gesaneerd. SP-raadslid René Spiegels: "Het is goed dat de wethouder hier positief tegenover staat en bereid is het herinvoeren van de subsidieregeling 'asbest eraf, zonnepanelen erop' onder de aandacht te brengen bij de provincie. Het mes snijdt bij deze regeling aan twee kanten: er wordt een oplossing geboden voor de financiële strop die dreigt voor veel huiseigenaren en het is dit een unieke kans om al deze daken gelijk te bedekken met zonnepanelen!"

Tot voor kort bestond er een dergelijke subsidieregeling vanuit het rijk die wat SP Breda betreft opnieuw ingevoerd kan worden. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo is het denkbaar dat huiseigenaren een lening afsluiten voor het laten vervangen van hun asbestdak voor zonnepanelen. Omdat de opbrengst van de panelen wordt ingezet voor de aflossing van deze lening, kost het zowel de huiseigenaar als de gemeente geen geld. Spiegels: "Sterker nog: nadat de lening is afgelost levert het huizenbezitters juist geld op. Daarnaast levert het een bijdrage aan het klimaatbeleid en het terugbrengen van het CO2-uitstoot!"

Vandaag heeft de SP-fractie ook in de Provinciale Staten van Noord-Brabant schriftelijke vragen gesteld over het zelfde onderwerp.

Reactie toevoegen

U bent hier