h

SP en PvdA: Onderzoek tarieven kredietbank

19 januari 2017

SP en PvdA: Onderzoek tarieven kredietbank

Foto: SP
 SP Breda en PvdA Breda hebben het College van B&W opgeroepen de tarieven van de Kredietbank West-Brabant tegen het licht te houden. Diverse gemeenten in het land verlagen hun tarieven of doen daar onderzoek naar. Zo vraagt de gemeente Den Haag voortaan geen 11,5 procent rente meer, maar nog slechts 2,3 procent. Kredietbank West-Brabant waar Breda bij is aangesloten, hanteert 6 procent voor kleinere bedragen en 11,1 procent voor bedragen vanaf 2.500 euro. "Dat komt erop neer dat iemand die over een periode van drie jaar 5.000 euro leent, bijna 800 euro aan rente betaalt", rekent SP-raadslid Ria Wiegeraad voor. "Wanneer je jezelf beseft dat het hier juist om mensen met een kleine beurs gaat, vind ik dat heel veel geld!" 

Gemeenten vragen vaak nog hogere rentes dan commerciële banken. Vanwege hun vaak penibele financiële situatie, kunnen de mensen die het betreft daar echter niet terecht. Voor een lening voor bijvoorbeeld een wasmachine zijn zij dus afhankelijk van de kredietbank. Wiegeraad: "Gemeenten zelf kunnen lenen tegen een zeer lage rente van soms minder dan 0,5 procent. Dat juist armlastige mensen dan tot ruim 11 procent rente moeten betalen, knaagt aan mijn gevoel voor rechtvaardigheid. Ik wil van het college weten wat hier het idee achter is en of het zij bereid is de tarieven naar beneden bij te stellen!" 

Klink op deze link voor de vragen die SP en PvdA hebben gesteld aan het College van B&W

Reactie toevoegen

U bent hier