h

Weblog: De wereld is mooi Tineke

14 december 2016

Weblog: De wereld is mooi Tineke

Foto: SP
De ontelbare kleine daden van onbekende mensen zijn belangrijk, zij leggen de basis voor belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis. Afgelopen weekend hoorde ik dit citaat van een wijs man, Howard Zinn. We waren in Steenwijk met een aantal SP-afdelingen bij elkaar. Een jaarlijks terugkerend fenomeen om elkaar weer eens te zien en te inspireren tot nog meer grote en kleine daden van solidariteit, actie en strijd.

De dag ervoor, vrijdagavond, waren die ’ontelbare kleine daden’ precies waar ik met Tineke Ceelen over sprak. Tineke hield de jaarlijkse mensenrechtenlezing in Breda. Wat een moedige vrouw. Tineke brengt met Stichting Vluchteling hoop en vooral praktische hulp aan vluchtelingen in de 'regio'. Haar verhaal had ook een sombere waarneming. Ze ziet de politiek en de mensen op straat in eigen land en Europa verharden en intolerant worden. 

Tegelijkertijd zie ik juist heel veel moois. Mensen die zich in hun eigen omgeving belangeloos inzetten. Mensen die kleine, maar betekenisvolle daden verrichten. In heel Breda kom ik ze tegen. Dat bewijst dat het met naastenliefde, openheid en gastvrijheid wel goed zit. De wil om er samen wat van te maken, is vele malen groter dan de wil om het systeem af te breken. Je moet het alleen wel willen zien. Negeer die haatspugende Twitter, Facebook en TV. Let op de vele kleine daden van onbekende mensen. Ontelbaar veel uren steken ze in de medemens, in de buurt en in de wijk. Ik moet BNdeStem een compliment maken voor de berichtgeving hierover. Er zijn media die het zien.

Het mooiste van afgelopen weken was misschien wel het verhaal van Elissar Eliwi. Een groep verontruste omwonenden vroegen mij om haar uit te nodigen op een bijeenkomst over huisvesting van statushouders in het Koetshuis. Dat een zeer mooi gebaar. Haar verhaal over wat zo'n klein gebaar kan betekenen, maakt alles duidelijk. De wereld is mooi Tineke, het is maar waar je naar kijkt.

SP-wethouder Patrick van Lunteren

Reactie toevoegen

U bent hier