h

Breda stopt met Alfacheques

1 december 2016

Breda stopt met Alfacheques

Foto: SP
SP Breda is blij dat per 1 januari 2018 de alfacheque in Breda wordt afgeschaft. De partij heeft er altijd voor gepleit hier zo snel mogelijk een eind aan te maken omdat de alfacheque ervoor zorgt dat thuiszorgmedewerkers voor slechtere arbeidsvoorwaarden aan de slag moeten dan wanneer zij in loondienst zouden zijn. “Werk in de zorg is belangrijk en zwaar dus daar moet een fatsoenlijk salaris en volwaardige arbeidsvoorwaarden tegenover staan”, zegt Dirk Uijl, raadslid voor de SP in Breda. “Het is nu zaak dat we ervoor zorgen dat zowel cliënten als medewerkers ondergebracht worden bij de reguliere thuiszorgaanbieders zodat mensen hun vertrouwde hulp over de vloer blijven krijgen.”

Vanaf 2018 moeten alle cliënten overgestapt zijn naar één van de thuiszorgaanbieders in Breda of hun zorg zelf via een Persoonsgebonden Budget (PGB) regelen. De SP vindt het goed dat het college met alle mensen die nu via de alfacheque zorg krijgen apart in gesprek gaat om met hen naar de nieuwe situatie te kijken. Daarnaast pleit de SP ervoor dat bij de overgang de zogenaamde koppeltjes zoveel mogelijk behouden blijven. Uijl: “Mensen moeten zich – soms letterlijk – bloot geven aan hun hulpverlener. Dan wil je niet elke week een ander persoon aan de deur. We roepen het college dan ook op om met de thuiszorgaanbieders in gesprek te gaan om alfacheque-medewerkers aan te nemen”.

De alfachequeconstructie zorgt ervoor dat thuiszorgmedewerkers als schijnzelfstandigen werken. Ze ontvangen een iets hoger loon, maar bouwen dan nog geen pensioen op en zij zijn beperkt verzekerd bij ziekte of als zij arbeidsongeschikt raken. Uijl hierover: “Mensen die via de alfacheque werken en ziek worden krijgen 6 weken 70% van hun loon doorbetaald. Ter vergelijking: normale medewerkers krijgen dit 2 jaar. Dat verschil is ronduit schandalig”.

Reactie toevoegen

U bent hier