h

SP Breda: Steun voor regionale aanpak opvang asielzoekers

6 april 2016

SP Breda: Steun voor regionale aanpak opvang asielzoekers

Foto: SP
Vorige week presenteerde de commissaris van de koning Wim van de Donk zijn plan voor de opvang van 7200 asielzoekers in Noord-Brabant. Dit plan waarin op basis van het inwoneraantal van regio's en gemeenten een verdeling wordt gemaakt, kan op goedkeuring van SP Breda rekenen. "Binnen de regio zie je dat de gemeente Gilze en Rijen heel veel asielzoekers opvangt, Breda ook haar steentje bijdraagt en de rest van de gemeenten vooralsnog niets doet", constateert SP-commissielid Inge Verdaasdonk. "Betere onderlinge afstemming op regionaal niveau is nodig om ervoor te zorgen dat alle gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld."

Volgens de berekeningen zal Breda naast de 400 asielzoekers die het nu al opvangt, nog eens ruim 400 mensen moeten huisvesten. De regionale aanpak zorgt er echter voor dat je juist met diverse gemeenten samen afspraken kan maken over waar de opvang plaats vindt. Het is niet reëel te denken dat bijvoorbeeld een gemeente als Baarle-Nassau een AZC bouwt voor 26 asielzoekers zoals in de plannen staat. Het COA hanteert immers een ondergrens van 300 mensen voor AZC's. Verdaasdonk: "Slechts één of twee locaties in de regio is dan ook waarschijnlijker. Waar die precies moeten komen, daarover moet het gesprek tussen de regiogemeenten nu gaan. Maar aangezien andere grote gemeenten zoals Etten-Leur tot op heden nog niemand opvangen, lijkt het mij logisch daar met de zoektocht te beginnen."

Reactie toevoegen

U bent hier