h

ROOD-weekend

30 januari 2016

ROOD-weekend

Foto: SP
Op 23 en 24 januari 2016 werd het landelijke ROOD-weekend in Putten gehouden. Tijdens dit weekend werden er voor de SP-jongeren, scholingen gegeven over ideologie, geschiedenis en activisme, door onder andere Jan Marijnissen en Ron Meyer. Natuurlijk was ook Heleen van der Most aanwezig, contactpersoon van ROOD Breda. Onderstaand een kort verslag van haar hand over dit leuke en inspirerende weekend.

Het ROOD-weekend begon al vroeg op de zaterdag. Om 10:30 werden de deelnemers die met het openbaar vervoer kwamen, op station Putten door een tractor met een grote huifkar opgehaald. Geheel in stijl werden de deelnemers op deze manier vervoerd naar de locatie waar zij dit weekend verbleven. Daar aangekomen volgde eerst een uitleg over de activiteiten, slaapplaatsen, huisregels en kamerverdeling plaats. Ook was er tijd voor een voorstelrondje. Daarna hadden de deelnemers de tijd om hun slaapplaats uit te kiezen en hun spullen op te ruimen. Aansluitend volgde de lunch.

Foto: SP
De eerste scholing van het weekend ging over ideologie en werd gegeven door Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP in de stad Groningen. Mooi wist hij alle ideologieën te omschrijven en wist hij ook iedereen te betrekken bij het gesprek. Tussen de scholingen door waren er genoeg pauzes om elkaar wat beter te leren kennen. Vervolgens werd de scholing over de geschiedenis van de SP gegeven door niemand minder dan Jan Marijnissen, inmiddels oud-partijvoorzitter. Jan zorgde voor een pittige discussie en stelde prikkelende vragen die de jonge hersenen stevig deden kraken.

En toen was het tijd voor het avondeten. Zoals we dat wel vaker zeggen bij de SP: er was genoeg voor iedereen! Na het diner volgde een politiek café waar de nieuwe partijvoorzitter Ron Meyer in het middelpunt van de belangstelling stond. Vervolgens was er de legendarische SPub Quiz! Een gezellige quiz waarin de nadruk werd gelegd op teamwork. Dit was een fantastische manier om de andere jongeren beter te leren kennen. De eerste dag werd afgesloten aan de bar want het was natuurlijk veel te gezellig om al vroeg naar bed te gaan. Het feestje ging dan ook tot diep in de nacht door.

Foto: SP
Zondagochtend was er eerst tijd om te ontbijten voordat de eerste scholing weer begon. De scholing ging over lokaal activisme en werd gegeven door Nils Müller, afdelingsvoorzitter van de SP in Zutphen. Na zijn uitleg gaf hij ons een opdracht mee. Er werden groepjes gevormd (naar aanleiding van in welke afdeling je zat) en samen moesten we een actie plannen tot in de details bedenken en achteraf presenteren. Deze opdracht duurde tot na de lunch. Aan het eind van de middag werden de actie plannen gepresenteerd en kwamen we tot het einde van het weekend.

Ik heb enorm genoten van dit weekend en veel nieuwe vrienden gemaakt. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij. Tot dan!

Reactie toevoegen

U bent hier