h

Benoemingsprocedure Commissie Ombudsman moet beter

27 januari 2016

Benoemingsprocedure Commissie Ombudsman moet beter

Foto: SP
Ondanks dat SP Breda kan instemmen met de voorgedragen kandidaat voor de Commissie Ombudsman, is de partij kritisch over het doorlopen proces. Bij deze onafhankelijke instantie kunnen inwoners terecht die zich met hun klacht niet gehoord voelen bij de gemeente. SP Breda ontving signalen dat de vacature slechts zeer kort online heeft gestaan, de sollicitatiegesprekken niet in alle gevallen even soepel liepen en is bovendien van mening dat de informatievoorziening aan de gemeenteraad te beperkt was. "Ik ben blij dat na het abrupte vertrek van één van de leden in 2014, de commissie nu weer op volle sterkte is", zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. "Toch vind ik dat wanneer we de Commissie Ombudsman en onszelf als raad serieus nemen, het proces rondom de benoeming in de toekomst echt beter moet."

SP Breda doet daarom een aantal verbetervoorstellen. Zo is de partij van mening dat leden van de Commissie Ombudsman de functie maximaal zes jaar mogen bekleden. "Landelijk is dat ook die termijn en dat voorkomt dat leden te vergroeid raken met hun functie", zegt Maes. "Bovendien is er interesse genoeg. Ondanks de korte periode dat de vacature online stond, hebben er maar liefst veertien geschikte kandidaten gereageerd." Verder wil SP Breda in het vervolg ook een betere informatievoorziening aan de gemeenteraad. Maes: "Nu krijgen we de mededeling dat dit nu eenmaal de beste kandidaat is en mogen we vervolgens tekenen bij het kruisje. Dat moet voortaan beter.  Anders moeten we als gemeenteraad overwegen de selectieprocedure voortaan zelf te doen."

Omdat de gemeente sinds 1 januari 2015 ook over de jeugdzorg gaat, lijkt het  SP Breda gerechtvaardigd om een Kinderombudsman in het leven te roepen. Om extra kosten te voorkomen kan deze taak belegd worden bij één van de zittende leden van de Commissie Ombudsman. "Breda moet een kindvriendelijke stad zijn", zegt Maes. "Kinderen zijn extra kwetsbaar en de problemen waar ze mee te maken krijgen, vragen vaak om specifieke oplossingen. De Commissie Ombudsman moet daar ook oog voor hebben."

Donderdag 28 januari staat het onderwerp op de agenda van de commissie bestuur en donderdag 5 februari neemt de Gemeenteraad hierover een besluit.

Reactie toevoegen

U bent hier