h

Emile Roemer: Het kan wel!

29 oktober 2015

Emile Roemer: Het kan wel!

Foto: SP
Donderdagavond was SP-leider Emile Roemer te gast in Breda om zijn boek Het kan wel te presenteren. In de bibliotheek in het centrum vertelde Roemer op bevlogen wijze hoe hij opgroeide in Boxmeer. “Mijn moeder zat in de politiek namens het CDA. Bij ons werd thuis overal over gediscussieerd”, zegt Roemer. “Als mijn ene broer zei dat het zwart was, dan zei mijn andere broer per definitie dat het wit was.” Ook zijn werkbezoeken in binnen- en buitenland komen ter sprake.

Foto: SP

Roemer vertelt over zijn ontmoeting met de linkse ex-president van Brazilië Luiz “Lula” da Silva, die met zijn regering 40 miljoen Brazilianen uit de armoede hielp. Maar ook voorbeelden dichter bij huis komen ter sprake. Zoals de ondernemer die al zijn personeel direct in vaste dienst neemt. “Je hoort veel partijen alleen maar praten dat werk flexibel, flexibeler, flexibelst moet. Onzin!” zegt Roemer. “Mensen die het vertrouwen krijgen, zijn niet alleen gelukkiger maar ook effectiever.”

Foto: SP
In de zaal vol geïnteresseerden zit ook Anneke Baardman, hoofdrolspeelster in het hoofdstuk over de Zaart in de wijk Boeimeer. Als voorzitster van de huurderscommissie voorkwam zij samen met andere huurders en de lokale SP, de sloop van 48 goedkope huurflats. Roemer heeft besloten dit inspirerende voorbeeld een plekje in zijn boek te geven en overhandigt haar dan ook het symbolische eerste exemplaar.

Foto: SP
Tot slot was er natuurlijk ook de gelegenheid vragen te stellen aan Roemer. Zo vraagt een man in een rolstoel: “Waarom noemen ze het bij mijn zorgverzekering eigenlijk ‘eigen risico’? Ik ben het standaard al in januari kwijt!” Volgens Roemer is die misleidende term bedacht door handige jongens. “Ik spreek liever van een boete op ziek zijn! De SP wil helemaal van het eigen risico af!” Dat het kan, bewijzen volgens Roemer doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB). “Het zijn verkeerde politieke keuzes om het niet te doen. Het kan wel!”

Foto: SP

Foto's door Radim Mazanek 

Reactie toevoegen

U bent hier