h

'Bredaas woonbeleid goed voorbeeld'

4 mei 2015

'Bredaas woonbeleid goed voorbeeld'

Foto: SP
In een interview op Radio 1 met SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut, wordt het Bredase woonbeleid geroemd als goed voorbeeld. Daarnaast geeft directeur Tonny van de Ven van de Bredase woningcorporatie AlleeWonen in hetzelfde interview aan dat de huren dit jaar veel minder stijgen en prees zij het Woonlastenfonds wat de Gemeente en de Bredase woningcorporaties hebben opgericht. SP-gemeenteraadslid René Spiegels: “Deze erkenning is een mooi compliment voor iedereen die zich in Breda inzet voor goed en betaalbaar wonen, niet in de laatste plaats SP-wethouder Patrick van Lunteren!”

Uit SP-onderzoek blijkt dat een groot aantal huurders in de sociale sector door de jaarlijkse extra huurverhoging een te groot deel van inkomen kwijt is aan huur. Hierdoor ontstaan allerlei andere problemen. Zo zijn er voorbeelden bekend van mensen die moeten kiezen tussen het betalen van medicijnen of het betalen van de huur. Ook het aantal woning uitzettingen is gestegen. Spiegels herkent dit beeld: “Tijdens onze ‘Huur te Duur’-acties gaven verschillende mensen aan dat door de huurverhogingen van de afgelopen jaren het water ze aan de lippen staat. Er was sprake van een heuse huurexplosie!” 

SP Breda is dan ook te spreken over de afspraken die in Breda zijn  gemaakt tussen de gemeente en de woningcorporaties. Deze afspraken zorgen er voor dat de huurexplosie in Breda is gestopt en de huur voor de laagst inkomens niet meer wordt verhoogd dan de inflatie. Ook is hij positief over het nieuw ingestelde woonlastenfonds. Dit fonds zorgt via een overbruggingsperiode dat mensen niet op straat komen te staan als ze plots hun huur niet meer kunnen betalen zoals bij een scheiding of ontslag het geval kan zijn. Spiegels: “Toch zijn we er uiteraard nog niet! Het blijft een verdeling van de schaarste en de echte oplossing zit in het bouwen van meer goedkope huizen!”

Het gehele radio interview is na te luisteren via deze link 

Reactie toevoegen

U bent hier