h

Geen pakket maar de zak met kerst!

22 december 2014

Geen pakket maar de zak met kerst!

Foto: SP
Een onbezorgde kerst is zo’n 2.000 thuiszorgmedewerkers van Thebe niet gegund. Daags voor de feestdagen kregen zij te horen dat Thebe ze van plan is te ontslaan. Maandag was er een informatiebijeenkomst in het Chassé-theater waarbij pers en politiek niet welkom waren. Dat laat SP Breda zich natuurlijk niet zeggen. “Dit nieuws is bij veel mensen ingeslagen als een bom,” zegt SP-gemeenteraadslid Dirk Uijl. “Wij staan hier uit solidariteit met al die mensen van de thuiszorg en willen samen met hen strijden voor het behoud van werk en een eerlijk loon!”

Naast een hart onder de riem, stond SP Breda ook aan de deur om thuiszorgmedewerkers op te roepen om naar de actiebijeenkomst te komen dinsdag in Tilburg. Abvakabo FNV en SP organiseren die samen met een advocatencollectief om de strijd vorm te geven voor het behoud van baan, salaris en arbeidsvoorwaarden. Uijl: “Voor nu adviseren wij medewerkers zichzelf vooral niet onder druk te laten zetten en geen overhaaste beslissingen te maken. De strijd is namelijk nog niet gestreden!”

Foto: SP
Eerder dit jaar al klaagde Thebe over het feit dat ze teveel ervaren mensen met HBH-2 niveau heeft. In de zomer probeerde Thebe hen eruit te werken met collectief ontslag en het opnieuw aannemen van mensen tegen een lager salaris. Het UWV stak daar een stokje voor omdat Thebe een gezond bedrijf is met een positief resultaat. Uijl: “In plaats van als aanwinst, ziet Thebe goed opgeleide mensen als een kostenpost die eruit gewerkt moeten worden. Schandalig!”

Nu probeert Thebe het opnieuw via een faillissement. Een faillissement dat Thebe zelf heeft aangevraagd en waarbij het zelf de enige grote schuldeiser is. “Dat zaakje stinkt!” zegt Uijl. “En dan te bedenken dat de directie van Thebe zichzelf schaamteloos verrijkt.” In 2012 waren drie van vijf best betaalde Brabantse zorgbestuurders in dienst van Thebe. Samen waren ze goed voor een loon van €1.000.000,-. Een exorbitant bedrag voor een bedrijf wat zogenaamd in nood is.

(Foto's door Bas Maes)

 

Reactie toevoegen

U bent hier