h

Interview met wethouder Patrick van Lunteren

20 oktober 2014

Interview met wethouder Patrick van Lunteren

Sinds mei 2014 is Patrick van Lunteren de eerste SP-wethouder in Breda. Hij heeft onder andere financiën, regio, bouwen en wonen, accommodaties en jeugd in zijn portefeuille. We vragen hem naar zijn ervaringen in zijn eerste half jaar als bestuurder van de stad.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat doe je nu eigenlijk de hele dag? 
“Veel praten natuurlijk, aan de vergadertafels en gelukkig meer en meer ook buiten op werkbezoek en op straat. De eerste maanden zaten vol met bijspijkersessies. Inwerken, zoals iedereen die aan een nieuwe baan begint. Wat en vooral hoe doet de gemeente het nu eigenlijk allemaal. Dat is wel zo handig om te weten op het moment dat ik buiten het stadskantoor met mensen in gesprek ga.  Nu ik daar wat meer zicht op heb kan ik ook beter beoordelen wat anders kan en of moet. Zo heb ik dat overal waar ik nieuw begon gedaan overigens. Niet gelijk be- en veroordelen. Eerst maar eens goed kijken en luisteren. Naar de medewerkers op het stadskantoor en vooral ook naar de mensen buiten.

Je komt dus nog wel eens uit dat stadskantoor? Om lintjes te knippen zeker?

“Inmiddels heb ik al aardig wat werkbezoeken afgelegd, naar onder andere de woningbouwcorporaties, buurthuizen, jeugdhonken, daklozenopvang en het drinkwaterbedrijf. Uiteraard heb ik de nodige lintjes geknipt en inleidingen gehouden. Leuke ontmoetingen ook met bestuurders, makelaars, bankdirecteuren, ondernemers en buurtbewoners. Hoge druk staat uiteraard op de jeugdzorg. Daar moeten we snel ingrijpende beslissingen over nemen. Elke week bezoek ik wel een zorginstelling om gevoel te krijgen bij hun werk. In gesprek met bestuurders, medewerkers, cliënten en ouders leer ik snel de taal spreken die bij de jeugdzorg hoort. Alles met maar een doel: 1 januari krijgt ieder kind de zorg die het verdient. De bevlogenheid die ik overal tegenkom maakt mij hoopvol dat het gaat lukken. Niet alleen in de jeugdzorg overigens, dat geldt voor alle plekken waar ik kom. Mensen hebben lol in hun werk en willen er graag samen wat van maken. Dat is goed om te merken.”

En, hoe staat de stad er financieel voor?

“Na een periode van zwartgalligheid en financiële tegenvallers kunnen we weer voorwaarts met zijn allen. De begroting voor 2015 is enkele weken terug afgerond en gepresenteerd aan de stad. 600 miljoen euro is er te verspijkeren aan de stad, de dorpen en de mensen. Rode draad van de begroting is dat we investeren in mensen; natuurlijk niet door het over de balk te kieperen in feesten, graaien en prestigeprojecten. Een SP-boekhouder is immers sociaal én zuinig! Hoe zuinig dan wel is een mooie uitdaging. Ik wil er voor zorgen dat Bredanaars mij als de boekhouder van de stad kunnen volgen en begrijpen. De belangrijkste cijfers moeten overzichtelijk op een rij staan. Volgend jaar gaan we met een paar wijken en dorpen kijken hoe ze mee kunnen beslissen over een deel van de uitgaven in hun wijk of dorp. Dat moet het wederzijdse begrip ook versterken.” 

Alles bij elkaar best druk dus de hele dag? 

“Gelukkig is de sfeer goed in het college. We gunnen elkaar het succes en werken goed samen. Het succes van de één is het succes van ons allen. Vier jaar lang fluitend naar mijn werk dus.”

Reacties

Het komt goed met Breda,dat weten wij als achterban zeker,
Je doet je best,en de sfeer is onderling inderdaad goed,dit hebben wij gemerkt tijdens de open dag van het stadshuis,heel relaxed en op een gezellige manier kwamen andere mensen van andere partijen ook even een bezoekje brengen aan onze kamer ver bovenin,wel met een lekker dakterras,om nog maar te zwijgen over de zolder wat waren daar leuke ideeen over ,maar dat zou veel te veel geld kosten ,en laten we nu eerst maar zorgen voor de centjes dat die op een goede manier belegd worden voor de dingen waar het nodig is ,maar dat is jou wel toevertrouwd!

Reactie toevoegen

U bent hier