h

Cijfers liegen niet

26 november 2013

Cijfers liegen niet

Wethouder Meeuwis verdraait onderzoekcijfers om koopzondagen door te drukken. Dat stelt SP raadslid Joyce van der Sanden dinsdagavond in debat met de wethouder. In Breda is er al jaren een discussie over de koopzondagen. Na jaren soebatten heeft Meeuwis eindelijk zelf een enquête gehouden onder de winkeliers. Van der Sanden: "En wat blijkt de SP zat in 2010 vrij goed met de uitkomst van haar eigen onderzoek. Heel bijzonder dat de wethouder die cijfers nu toch weer weet te verdraaien. Dat veel winkeliers één koopzondag per maand genoeg vinden komt niet bij hem binnen”.

In 2010 hield de SP al een enquête onder de winkeliers in de binnenstad. Daaruit bleek dat 80% van de kleine winkeliers niks zag in het plan om elke zondag open te gaan. De wethouder wuifde die bezwaren weg, het zou niet representatief zijn. Het eigen onderzoek van de wethouder wordt vandaag besproken in de Commissie Economie. Er is één duidelijke vraag gesteld aan de winkeliers: Bent u blij met de wekelijkse koopzondag. De uitkomsten zijn als volgt:

11% = zeer mee eens

11% = eens

11% = niet eens of oneens

17% = oneens

38% = zeer mee oneens

12% = niet van toepassing

En wat maakt wethouder Meeuwis er van in zijn verhaal: “Bijna de helft van de winkeliers is blij met de invoering van de wekelijkse koopzondag of staat hierin neutraal (45%)". Cijfers kunnen verschillend worden geïnterpreteerd maar hier verdraait Meeuwis wel heel fors de waarheid om zijn eigen verhaal te ondersteunen. Van der Sanden: "De wethouder neemt de winkeliers en de politiek totaal niet serieus. Hoe kun wij de wethouder dan nog serieus nemen?”

U bent hier