h

Goochelen met banen

23 oktober 2013

Goochelen met banen

In een persconferentie over het project Achter de Lange Stallen heeft wethouder Meeuwis gezegd dat er met de komst van dit nieuwe winkelcentrum 1800 banen zullen bijkomen. Het is niet de eerste keer dat wethouder Meeuwis met vreemde citaten in de krant komt. Van der Sanden: " Ongelofelijk hoe de wethouder het steeds weer voor elkaar krijgt om loze kreten, ondoordachte opmerkingen of `foute” grapjes te vertellen aan journalisten. Om daarna steevast weer te moeten uitleggen dat hij fout geciteerd of verkeerd begrepen is".

De opmerking over Meeuwis dat dit project voor 1800 banen zorgt is uit de lucht gegrepen en is een mooi staaltje stemmingmakerij. De gemeenteraad moet immers deze maand een besluit nemen over het project Achter de Lange Stallen. En wie kan er nu tegen zoveel nieuwe banen zijn. Van der Sanden: "Wethouder Meeuwis heeft eventjes 1800 banen gecreëerd door een simpele rekensom. Primark zal ongeveer 600 medewerkers in dienst gaan nemen. Achter de Lange Stallen wordt 3x zo groot als het winkeloppervlak dat Primark nodig heeft. Dus vermenigvuldigt Meeuwis die 600 fictieve banen met drie en tovert zo, hopla, 1800 nieuwe banen uit zijn hoge hoed".

De SP hoort daarom graag of er ook een verstandige berekening is gemaakt. Bijvoorbeeld dat er toezeggingen zijn over aantallen vacatures. Is er ook gekeken naar werkgelegenheid die ergens anders verdwijnt omdat winkels verhuizen naar Achter de Lange Stallen of omdat ze failliet gaan vanwege de concurrentie met een Primark. Van der Sanden. "En dan horen we ook graag om wat voor banen het gaat. Zijn dat echte banen of zijn het oproepcontracten voor 16-jarige scholieren die na drie keer verlenging aan de straat worden gezet omdat ze dan te duur worden, zoals winkelketens wel vaker doen".

U bent hier