h

Terug in de tijd: gemeenteraadsverkiezingen 1990

3 augustus 2013

Terug in de tijd: gemeenteraadsverkiezingen 1990

De SP doet in maart 2014 voor de achtste keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Breda. In SK12 schetsen we tot aan de verkiezingen iedere maand een beeld van deze verkiezingen. Dit keer de gemeenteraadsverkiezingen van 1990.

De verkiezingen van 1986 verliepen tamelijk dramatisch voor de nog jonge en zeer kleine afdeling. Pionier Rob van der Sman gooide na enige tijd gedesillusioneerd de handdoek in de ring: na zes jaar pionieren, dagelijks met de Tribune colporteren, acties voeren enzovoorts was de SP in Breda organisatorisch nog ongeveer net zo ver als in 1982: nagenoeg nergens. De SP besloot dan ook in Breda niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 1990. De afdeling, voor zover je daar van kon spreken, ging in de slaapstand. De SP moest nog even in de wachtkamer zitten in Breda.

Wie wel meededen in Breda, voor het eerst, was GroenLinks, een fusie van PSP, CPN, PPR, EVP en in Breda ging ook de onafhankelijke lijst LiSa (Links Samenwerkend) hierin op. De partij haalde drie zetels, met Nico Garritsen als voorman. Wie hier graag bij aan had gesloten was de radicale en kleine Socialistische Arbeiderspartij (SAP). De SAP werd echter buitengesloten van de GroenLinkse combinatie en deed, met Wim Schul als lijsttrekker, op eigen kracht mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Deze partij wist ook geen zetel te halen, net als de SP vier jaar eerder. De PvdA verloor zo'n acht procent van de stemmen, die naar D66 gingen. VVD en CDA hielden samen hun kleine meerderheid in Breda.

U bent hier