h

Huurverhoging? Maak bezwaar!

10 mei 2013

Huurverhoging? Maak bezwaar!

Ook in Breda roept de SP huurders op om bezwaar te maken tegen de huurverhogingen die afgelopen weken op de deurmat gevallen zijn. Er heerst totale chaos bij de uitvoering van deze wet. Woningcorporaties, gemeenten en belastingdienst werken massaal met verkeerde en oude cijfers. Veel inkomens zijn omlaag gegaan sinds 2011, het peiljaar. Daarnaast is de wet in de kern onnodig, onbeschoft en oneerlijk. Er zijn genoeg redenen voor huurders om massaal bezwaar aan te tekenen tegen de huurverhogingen. Hopelijk doen heel veel huurders dat heel snel.

SP in actie

De wet is met grote spoed door de Eerste en Tweede Kamer geloodst, waardoor nu veel uitvoeringsproblemen zijn ontstaan. Van drie op de tien huurders zijn de gegevens nu nog niet bekend. Halverwege maart is de wet aangenomen en voor 1 mei moet de huurverhoging bekend zijn bij de huurders. Daarvoor moeten de woningcorporaties de inkomens van alle huurders hebben bekeken. Niet alleen een schandelijke inbreuk op de privacy, ook een onmogelijke taak. Overal duiken verhalen op over verkeerde cijfers.

Omdat er veel inkomensgegevens onbekend of verkeerd zijn, kiezen sommige corporaties ervoor om bij huurders waarvan het inkomen onbekend is een huurverhoging van 4% te geven. Stel dat de buurman in exact hetzelfde huis zit met exact hetzelfde inkomen, maar dat zijn inkomen wel bekend is. Dan krijgt de buurman een huurverhoging van 6,5%. Zo is er op grote schaal sprake van rechtsongelijkheid. Er zijn genoeg redenen voor huurders om massaal bezwaar aan te tekenen tegen de huurverhogingen. Hopelijk doen ze dat allemaal zo snel mogelijk.

Op de site van de Rijksoverheid leest u hoe u bezwaar maakt tegen de huurverhoging.

(Foto door Paul Marijnissen)

U bent hier