h

Buurtbewoners boos en bezorgd over sluiting Schatkamer

26 mei 2013

Buurtbewoners boos en bezorgd over sluiting Schatkamer

De SP is op 25 mei op bezoek geweest bij de Schatkamer, de bibliotheek in de Hoge Vucht. De gemeente is van plan 7 van de 10 vestigingen van de bieb te sluiten. De directeur van de Nieuwe Veste wil dat de Schatkamer in juli zijn deuren sluit. Buurtbewoners zijn boos en bezorgd over de sluiting van de bibliotheek in hun buurt. Zij willen dat de bieb open blijft.

Joyce van der Sanden in gesprek met bezoekers van de Schatkamer

In april kondigde de directeur van de Nieuwe Veste aan dat het huurcontract van de Schatkamer zou worden opgezegd en dat de bibliotheek zijn deuren zou sluiten. In een bijeenkomst voor buurtbewoners presenteerde hij dit als een voldongen feit. Terwijl de gemeenteraad er in september nog over moet besluiten. Raadslid Van der Sanden: "Het is toch te bizar voor woorden dat een directeur al huurcontracten opzegt en vestigingen sluit, terwijl de gemeenteraad er nog helemaal niet over gesproken heeft. De gemeenteraad wordt hier volledig buitenspel gezet. En wat nog veel erger is: er wordt niet geluisterd naar mensen uit de buurt".

Het is duidelijk dat de buurt wil dat de Schatkamer open blijft. Tijdens de zaterdagopenstelling van de bieb heeft de SP met zo'n 400 mensen gesproken die bijna allemaal willen dat de bibliotheek open blijft. De buurt ziet niets in alleen maar schoolbibliotheken en lenen via internet, Van der Sanden: "Bezoekers komen hier om in boeken te snuffelen, de krant of een tijdschrift te lezen, een kopje koffie te drinken met buurtgenoten of te internetten. Dat alles verdwijnt als de Schatkamer gesloten wordt".

De sluiting van de Schatkamer zorgt er ook voor dat bezoekers minder sociale contacten hebben en minder zullen gaan lezen. Bezoekster Corry: "Toen ik hoorde dat de Schatkamer dicht zou gaan heb ik gelijk mijn lidmaatschap opgezegd. De Nieuwe Veste is mij te ver weg. En via internet bestellen vind ik niets. Ik wil boeken bekijken voordat ik ze leen. Ik ga voortaan wel naar de kringloopwinkel om boeken te kopen ofzo."

De SP zal zijn uiterste best doen om te voorkomen dat de bibliotheek in Breda Noord voorgoed zijn deuren sluit. Hierbij gesteund door een groot deel van de bewoners van de wijk.

U bent hier