h

Maatregelen om armoede onder kinderen tegen te gaan

18 januari 2013

Maatregelen om armoede onder kinderen tegen te gaan

De afgelopen maanden heeft de SP met acties en tijdens commissievergaderingen aandacht gevraagd voor het stijgend aantal kinderen dat in Breda in armoede opgroeit. Eindelijk ziet nu ook wethouder Meeuwis de ernst van de situatie in. Tijdens de vergadering van de commissie Economie van 15 januari jl. heeft hij toegezegd met maatregelen in het armoedebeleid te komen die gericht zijn op deze kinderen.

Het aantal kinderen in Breda dat leeft op of onder de armoedegrens is in een jaar tijd met 10 procent gestegen. In 2012 waren er 3.500 kinderen in Breda die opgroeien in armoede. Al in november voerde de SP actie om aandacht te vragen voor dit steeds groter wordende probleem. Door de economische crisis zijn er steeds meer gezinnen die in armoede leven. Tot twee jaar geleden had Breda een goed armoedebeleid waar mensen bijzondere bijstand kregen. Dit beleid is drastisch verslechterd. Zo is bijvoorbeeld de langdurigheidstoeslag gehalveerd.

Raadslid Joyce van der Sanden maakt zich zorgen over deze kinderen: "Steeds meer kinderen krijgen geen kadootje met Sinterklaas, kunnen niet sporten of naar muziekles, kunnen niet mee op uitstapjes van school of kunnen geen verjaardagsfeestje geven omdat er geen geld voor is. Volwassen kun je erop aanspreken dat ze zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar kinderen kunnen geen kant of, ze zijn afhankelijk van anderen'.

De SP heeft de wethouder tot vier keer toe gevraagd wat hij vindt van het toenemende aantal kinderen dat opgroeit in armoede en of hij hen wil helpen. Uiteindelijk heeft wethouder Meeuwis in de vergadering van 15 januari toegezegd dat in het armoedebeleid aanvullende regelingen zullen worden opgenomen om kinderen te ondersteunen. Deze regelingen zullen de komende maanden worden besproken in de commissie. Van der Sanden: "We zijn blij dat de wethouder nu de ernst van de situatie inziet en zijn erg benieuwd met welke voorstellen hij gaat komen".

U bent hier