h

Tegenbegroting 'Eerst de mensen'

8 november 2012

Tegenbegroting 'Eerst de mensen'

Donderdagmiddag om 16.00 uur start de Raadsvergadering over de begroting van 2013. Halverwege de rit is wat de SP betreft de tijd rijp om eens te reflecteren op de koers van de gemeente. De ruk naar asociaal rechts na de verkiezingen van 10 maart 2010 tekent zich pijnlijk af in de stad. Het kan anders, het moet anders. Voor de SP is het uitgangspunt totaal het tegenovergestelde van de zittende coalitie. Het gaat niet primair om euro’s en verdiencapaciteit. Voor de SP is dat secundair en ondergeschikt. De SP zegt: “Eerst de mensen”.

De bezuinigingen die sinds 2010 zijn doorgevoerd door het College hebben grote impact gehad op zorg, buurt- en jongerenwerk en maatschappelijke instellingen. De investeringen die door dit College zijn gedaan zijn vooral gegaan naar projectontwikkeling en niet-realistische plannen die meer op hun plaats zijn in tijden van hoogconjunctuur. Hoogste tijd voor het College en het achterliggende ambtelijk apparaat om weer met de voeten in de West-Brabantse klei neer te dalen. Het falen van de vrije markt en het kapitalisme laten zich nu ook in Breda voelen.
En als het even tegenzit, dan zorg je voor elkaar. Althans zo staan de socialisten van de SP in het leven. Het schaarse geld gaat dan niet op aan risicovolle projecten en luxeartikelen. Zo werkt dat thuis in het klein en zo werkt dat wat de SP betreft ook in het groot.

Vandaar dat wij een tegenbegroting (zie bijlagen) opstelden met het voorstel de meeste van die projecten stil te leggen. Enerzijds omdat de financiële onderbouwing niet deugt, Anderzijds omdat het een te grote gok is, zoals bij Brabant Culturele Hoofdstad. En anderen omdat ze totaal niet brengen wat jullie er van verwachtte.
Er mee stoppen maakt veel geld vrij dat besteed kan worden aan ontwikkelingen die de mensen wel ten goede komen. Want de SP zet de mens centraal. Vandaar deze motie die stelt dat het college veel meer had kunnen investeren in welzijn van mensen, zorg en maatschappelijke voorzieningen en daarom oproept bij de voorjaarsnota met positieve voorstellen te komen op die terreinen.

Want als we de mensen centraal zetten dan zien we niet de kille spreadsheets over demografische ontwikkeling van Brabant. Nee dan zien we Sonja die al drie maanden met haar 3 kinderen op het kleine flatje bij oma woont en elke keer die mooie drie kamer flat, via 'klik voor wonen' aan een alleenstaande toegekend ziet worden. Dat kan anders. Als we de mens centraal zetten zien we Mary Thijssen (ja ik mag zelfs haar achternaam noemen, want ze is woest), Lenneke en Mario, de thuiszorgtroubadour, die zich met hart en ziel inzetten om mensen thuis te verzorgen en niet de kostenposten op de begroting van Thebe. Dat kan anders. Als we de mens centraal zetten zien we Toon en Corry, beiden dik in de tachtig die heel blij zijn met de thuishulp en haar graag een uurtje langer in huis hebben zodat ze even echt aandacht aan hen kan besteden en ook dat ze de toilet eens echt kan schoonmaken, in plaats van in 60 seconde met een natte doek er langs . Dat kan anders.

Als we de mens centraal zetten zien we geen straatterroristen maar zien we Mo., Ahmed en Rashid die graag een potje darten en voetballen. Ze zagen hun trapveldje in Geeren Zuid verdwijnen en vorig jaar ook hun buurthuis. Dat kan anders. Als we de mens centraal zetten zien we Kees die met zijn collega’s bij Popcorner heel wat jongeren uit Breda Noord leerde muziek te maken en ze zo van de straat haalde. Daar is weinig meer van over na de bezuiniging. Dat kan anders. Als we de mens centraal zetten zien we Maaike en Rene die heel blij zijn met hun scootmobiel. Met de eigen bijdrage en de vraag of ze hem wel echt nodig hebben voelen ze zich ineens bezwaard dat ze gehandicapt zijn. Dat kan anders.

Als we de mens centraal zetten zien we Lieske, Job, Monique en Heske die graag karnaval gingen vieren in Bavel en onze eigen Peter die dat graag deed in zijn eigen buurt Kesteren. De buurthuizen gingen dicht. Dat kan anders. Als we de mens centraal zetten zien we niet een groep autisten en zwakbegaafden, maar zitten Dianne, Inge en Kees in de werkhal van de BSW, die naar vermogen keihard meewerken aan de economie van Breda. Ze zijn hun baan niet zeker meer. Dat kan anders. Als we de mens centraal zetten zien we Jolanda die keiveel moeite heeft met het aan elkaar knopen van de eindjes. Ze verzuipt elke maand weer in de bureaucratie en mensonwaardige behandeling bij de kredietbank en het gemeentelijk loket om voor haar gezin de minimale basisbehoeften te voorzien. Dat kan anders. Als we de mens centraal zetten, zeg ik even gericht tegen ons jongste raadslid Thierry Aartsen, dan zien wij geen stelletje smerige, alcohol en drugsverslaafde daklozen bij het IJ - Uw vragen onlangs gingen als een koud mes door mijn ziel Gaat u daar net als mijn collega Maurice Spapens eens een paar dagen meedraaien- Dan ziet u daar Henk, Jamila, Kees en de inmiddels wereldberoemde Adje. Mensen met een aangrijpend levensverhaal. Als u die verhalen kent, stelt u nooit meer zulke mensonterende vragen. Dan had u met ons gestreden voor behoud van de bedden op het IJ in plaats van te zeuren over het uitzicht uit de trein. Pijnlijk….. Het kan anders.

Ik kan mij voorstellen dat het college niet in een keer zo’n tegenbegroting als die van ons kan omarmen. Maar ik zie ook in deze begroting veel van onze eerdere voorstellen en die van andere partijen terug. Dus gun ik ze wat tijd middels de ingediende motie. Ik hoor graag dat ze eens naar de mensen gaan kijken ipv de spreadsheets en in het voorjaar de mensen in ere herstellen. Veel kan ook anders want er is geld zat over. De SP is er voor het geld dat over is voor armoedebeleid, WMO en re-integratie komend jaar niet te besteden aan prestigeprojecten maar te bestemmen waar ze voor bedoeld zijn. Daartoe volgen moties via onder andere PvdA, GroenLinks, Breda ‘97 en VVD Die wij van harte mee indienen of steunen met onze stem.

De SP stelt voor de citymarketing af te schaffen. Geen concurrentie meer tussen steden. En al helemaal niet meer van die nietszeggende brochures en folders. Een Motie volgt indien nodig. De SP stelt voor de zaak Biomassacentrale in breder context te beschouwen van een integraal warmtenet. En nu eens te stoppen met leunen op de toch al noodlijdende corporaties om megalomane projecten vlot te trekken. Een SS Rotterdam is wel genoeg! De SP stelt voor fris en nieuw elan in de zaak Moti en Breda’s Museum te brengen door in ieder geval het Breda's Museum onder verantwoordelijkheid te brengen bij een andere wethouder. De heer Willems heeft blijkbaar zijn jaar niet, zeg ik eufemistisch. Ook dit proces lijkt volledig te ontsporen met het gevaar ons cultuur historische rijkdommen te verliezen. De SP is er voor niet zomaar meer te bezuinigen op ambtenaren. De kwaliteit en dienstverlening gaat verloren. Bij het loket van de sociale dienst en bij RO, Milieu, toezicht. Een Motie om voor de bezuinigingen eerst een samen de gewenste kwaliteit van dienstverlening vast te stellen. De SP is er voor de lege ruimten in Breda te benutten en steunen dus van harte het voorstel van CDA voor stadslandbouw. Dat idee stond immers ook in onze tegenbegroting. Beter goed gejat, dan niet bedacht zeg wij dan maar.

Er is nog zoveel te doen in de stad en ik heb maar zo beperkte tijd hier dat mij een laatste opmerking rest. Wij kunnen als Raad ook soberder. Zelfs in de VVD vindt ik elders in de regio (Zundert) al medestand. Ik probeer het nog maar een keer en kijk hoopvol naar mijn collega’s en deze keer speciaal naar de heer Ernst van diezelfde VVD. Bij deze een motie om er alvast 10% vanaf te halen in 2013. Alles bij elkaar zijn wij er van overtuigd dat Breda er zo gezelliger, leefbaarder en gezonder op wordt. Een stad waar iedereen graag wil komen werken en wonen omdat we het goed voor elkaar hebben er vooral voor elkaar op komen als dat nodig is. Daar kan geen glossyfolder, geen marketingreisje naar China of bioscoopreclame tegenop!

Eerst de mensen
Tegenbegroting (let op: in deze versie staat nog een foutje: beheerskosten website moet 0,04 miljoen zijn ipv 0,4 miljoen)

U bent hier