h

De teloorgang van Laurentius

8 oktober 2012

De teloorgang van Laurentius

In vrijwel alle lokale en landelijk kranten viel in chocoladeletters te lezen “Breda geschokt door problemen Laurentius”. De SP vraagt zich hardop af of verantwoordelijk wethouder Bob Bergkamp nog wel zicht heeft op wat er gaande is. De Bredase corporatie balanceert na vermeende fraude en wanbeleid op het randje van de afgrond. Bovendien heeft het college ondanks herhaaldelijke signalen en waarschuwingen van de SP, het naderende onheil niet zien komen. SP Commissielid Bas Maes: Het is nu de dure plicht van alle verantwoordelijken ervoor te zorgen dat niet de huurders of de belastingbetaler opdraaien voor de misstanden bij Laurentius”.

In 2002 is Walter Vermeulen aangesteld als nieuwe directeur/bestuurder. Kort na zijn aantreden heeft hij pogingen ondernomen om van de Vereniging Laurentius een stichting te maken. Als vereniging hebben de leden/huurders mede zeggenschap over het reilen en zijlen van de vereniging. De ledenraad is dan in principe het hoogste orgaan. Dit is anders bij een stichting. Een stichting heeft geen leden. De huurders hebben wel recht van overleg en advies. Maar zij kunnen in principe niets meer af dwingen. Ook later heeft Vermeulen nog enkele malen pogingen ondernomen om van de wb-vereniging, stichting te maken. Al deze pogingen zijn mislukt zeker ook door de inzet van de SP in de persoon van Koos Gouka.
Koos Gouka Gouka was indertijd lid van het dagelijks bestuur van de ledenraad. Hij deed dat onder andere door een advocaat uit Tilburg te betrekken die de voor en nadelen van een stichting versus vereniging voor het voetlicht te bracht. Bij een andere poging van Vermeulen zijn ook uit andere plaatsen SP leden betrokken die er in hun woonplaats mee te maken hebben gehad. Tot op heden is Laurentius daardoor gelukkig nog een vereniging. In 2003 zijn er nieuwe statuten opgesteld, waar Gouka aan mee heeft geschreven. Deze zijn in 2004 in werking getreden. Alle verbeteringen voor de huurders over de zeggenschap enzovoort zijn nadat Koos Gouka vertrokken is als bij Laurentius in de loop der jaren weer teniet gedaan. Al met al is dit het begin geweest om Laurentius met andere ogen te gaan bekijken.

Op enig moment heeft Laurentius gemeend om in de Wisselaar 350 woningen te slopen. Dit heeft veel kwaad bloed gezet bij bewoners. De SP heeft het voortouw genomen in het verzet tegen de onzalige plannen. Met groot succes. Bijna alle plannen zijn van tafel gegaan. Voor Gouka heeft dit als gevolg gehad dat hij door directeur Walter Vermeulen, in verband met zijn betrokkenheid bij de SP-actie, geschorst is met aansluitend een ontzetting. Welke bij besluit van de ledenraad weer ongedaan werd gemaakt. Na verloop van tijd, nadat Gouka als raadslid schriftelijke vragen aan het college van B&W stelde heeft de ontzetting zich herhaald maar nu met een meerderheid van de ledenraad.

Tijdens de actie in de Wisselaar kwam Gouka er achter dat voor de overdracht van te verkopen woningen door Laurentius een vaste notaris kantoor was aangesteld. Een notaris verbonden aan het betreffende kantoor was voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Laurentius. (Wellicht toevallig dat haar man bij het inmiddels failliete HEJA een vooraanstaand adviseur was. Heja en Laurentius hadden samen diverse bouwprojecten). De combinatie voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Laurentius en notaris met belangen van verkoop -alleen al in de Wisselaar zou het notaris kantoor meer dan een half miljoen euro kunnen verdienen- was niet rechtmatig. Om dit op een snelle manier ongedaan te maken heeft de SP op 11 december 2007 middels schriftelijke vragen het college verzocht om in hun regulier overleg met de corporatie de mogelijkheid van een andere notaris te bespreken. Met als reden dat door die belangen verstrengeling de situatie onwettig werd. Maar zeker ook om het in onze ogen een te hoog tarief ongedaan te krijgen. Het college heeft niet gedaan wat we hadden gevraagd.

Doordat het college de onwettige situatie niet bespreekbaar heeft gemaakt bij Laurentius was de SP genoodzaakt om dan maar naar de rechter (kamer van toezicht) te stappen. Het proces heeft Gouka overigens in persoon moeten voeren omdat de SP mogelijk niet erkend zou zijn als belanghebbende. De kamer van toezicht heeft Gouka in het gelijk gesteld. Waarna de betrokkene in beroep is gegaan bij het hof in Amsterdam. Ook die rechter stelde de Gouka in het gelijk.

Op dinsdag 9 maart 2010 stelde de SP nogmaals schriftelijke vragen aan het College om hen te wijzen op alle misstanden. Ook toen deed het college niets. Via de Tweede Kamer fractie van de SP zijn toen vragen aan de ministers van justitie, VROM en WWI gesteld met als doel om te bepalen of de corporatie ernstig in gebreke is geweest.

Het inmiddels verantwoordelijke ministerie van binnenlandse zaken heeft een onderzoek naar de handel en wandel van Laurentius ingesteld. Of dit mede door de inzet van SP Breda en de gevoerde processen gebeurde zal wel altijd de vraag blijven.

De SP afdeling in Oirschot is inmiddels ook getriggerd. Laurentius kocht er de gemeentelijke woningbouwvereniging op. Een enorme investering voor een zo kleine corporatie. De afdeling maakte zich, achteraf gezien dus zeer terecht, ernstige zorgen over de belangen van de huurders en de bouw van sociale woningen in de gemeente. Zij stelden het College in Oirschot meerdere keren vragen om openheid van zaken en ter bescherming van de huurders.

Ook in Tilburg en Eindhoven speelde Laurentius inmiddels een rol in megalomane bouwprojecten. Projecten die weinig van doen hebben met de corebusiness van een woningbouwcorporatie. Voorjaar 2012 stelde de SP fractie andermaal vragen aan het college omdat duidelijk werd dat het ministerie Laurentius onder verscherpt toezicht stelde. Dat gebeurde natuurlijk niet voor niets. Uit de antwoorden bleek nog altijd niet het gevoel van urgentie bij het college.

Niet veel later kwam de zaak in een stroomversnelling met de arrestatie van bestuurder/directeur Walter Vermeulen. Er is sprake van een vermeende Fraude. Meerdere partijen zijn betrokken en twee andere directeuren zijn inmiddels ook van betrokkenheid verdacht.

Vorige week vrijdag, 5 oktober, stelde de SP fractie in Breda andermaal vragen. Laurentius heeft voor 10 miljoen aan schulden openstaan bij de gemeente. De gemeente staat voor 550 miljoen garant voor projecten van Laurentius. De SP wil weten voor welke projecten dit is en welke criteria de gemeente hanteerde bij beoordeling van die garantstelling en leningen. Na zoveel signalen en waarschuwingen is het niet meer dan logisch dat de gemeente voorzichtiger zaken had moeten doen met Laurentius.

U bent hier