h

SP wil visie stedelijke ontwikkeling

11 juli 2012

SP wil visie stedelijke ontwikkeling

Al enige tijd probeert de SP aan het college duidelijk te maken dat het de gemeenteraad ontbreekt aan een totaal beeld over de stedelijke ontwikkeling en investeringsagenda van de stad. De raad is in een tijdelijke commissie druk doende een structuurvisie voor de stad op te stellen. Om een zorgvuldige afweging te kunnen maken zou de SP graag een totaal beeld hebben van alle ontwikkelingen. De wijze waarop nu in stukken en brokken de informatie aan de raad wordt vrijgegeven maakt het erg lastig dat totaal beeld te krijgen. Juist in deze tijd is het van belang de keuzes en ambities van de stad zorgvuldig af te wegen. Geld dat de gemeente investeert in gebouwen en infrastructuur kan niet worden besteed aan sociaal maatschappelijke projecten en ondersteuning. Geld dat moet worden gereserveerd om risico’s af te dekken van ambitieuze plannen kan niet worden geïnvesteerd in zorg en onderwijs.

Gelet op de grote hoeveelheid ontwikkelingen en projecten die in de pijplijn zitten krijgt de SP de indruk dat de gemeente jarenlang een veel te ambitieuze visie op de stad heeft gehandeld. Daar waar we maar circa 7000 woningen mogen bouwen tot 2020 hebben we er ruim drie keer zoveel in behandeling. Daar waar de kantorenmarkt volledig is ingestort hebben we nog voor vele hectaren aan terreinen en projecten uitstaan.

Om een goede afweging te maken waar we geld en energie in steken is het goed dat totaal plaatje en de bijhorende ambities in kaart te hebben. Veel gemeenten zijn daar heel open in. Het verbaast de SP dat het college zich zo behoudend opstelt in die informatieverstrekking. Vooruitlopend op de afspraak om eens apart met Wethouder Arbouw te spreken en in antwoord op de steeds terugkaatsende vraag uit college en coalitie over wat wij dan missen in de informatie stelde de SP elf vragen aan het college om hierbij een eerste aanzet te geven. Daarbij als altijd aan het college het verzoek in de gevraagde informatie te voorzien.

  1. Op basis van welk toekomstscenario voor Breda bepaalt het College respectievelijk de bouwopgave voor wonen, de opgave voor kantoorruimte, de opgave voor bedrijfsruimte en industrie, detailhandel en de behoefte aan infrastructuur? Acht het college die toekomstscenario’s nog realistisch en zo nee, welke scenario’s acht u op dit moment wel realistisch voor Breda?
  2. Op welke type bedrijvigheid en werkgelegenheid richt te gemeente zich. In welke verhouding zijn die type bedrijvigheid en werkgelegenheid momenteel in de stad aanwezig? Hoe verhoudt zich die verdeling tot de beroepsbevolking in Breda?
  3. Welke projecten voor woningbouw zijn er in Breda? Wat was per project op moment van indiening de verwachte financiële opbrengst voor de stad en hoe heeft de realisatie zich per project door de jaren heen ontwikkeld zowel financieel als in bouw? Wat is de verwachte financiële opbrengst per project op dit moment? Wat is de kans op definitieve realisatie en op welk moment in tijd?
  4. Welke projecten voor kantorenbouw zijn er in Breda? Wat was per project op moment van indiening de verwachte financiële opbrengst voor de stad en hoe heeft de realisatie zich per project door de jaren heen ontwikkeld zowel financieel als in bouw? Wat is de verwachte financiële opbrengst per project op dit moment? Wat is de kans op definitieve realisatie en op welk moment in tijd?
  5. Welke projecten voor bedrijfsruimte zijn er in Breda? Wat was per project op moment van indiening de verwachte financiële opbrengst voor de stad , wat was de verwachte realisatie? Hoe heeft de realisatie zich per project door de jaren heen ontwikkeld zowel financieel als in bouw? Wat is de verwachte financiële opbrengst per project op dit moment? Wat is de kans op definitieve realisatie en op welk moment in tijd?
  6. Welke projecten voor detailhandel zijn er in Breda? Wat was per project op moment van indiening de verwachte financiële opbrengst voor de stad, wat was de verwachte realisatie? en hoe heeft de realisatie zich per project door de jaren heen ontwikkeld zowel financieel als in bouw? Wat is de verwachte financiële opbrengst per project op dit moment? Wat is de kans op definitieve realisatie en op welk moment in tijd?
  7. Welke infrastructurele projecten zijn er in Breda? Wat was per project op moment van indiening de verwachte financiële opbrengst voor de stad, wat was de verwachte realisatie? hoe heeft de realisatie zich per project door de jaren heen ontwikkeld zowel financieel als in aanleg? Wat is de verwachte financiële opbrengst per project op dit moment? Wat is de kans op definitieve realisatie en op welk moment in tijd?
  8. Hoeveel leegstand is op dit moment er aan respectievelijk woningen, kantoorruimte, bedrijfsruimte en industrie, detailhandel en waar bevindt die zich? Is die leegstand progressief of neemt hij juist af?
  9. Wat is precies de grondpositie van de gemeente in de stad? Wat is de grondpositie van de speculanten en projectontwikkelaars? Kan dit in gedetailleerd kaartmateriaal aan de Raad worden voorgelegd? Zo nee, waarom niet?
  10. Op basis van welke kengetallen is door de jaren heen de financiële waarde van de gronden bepaald? Op basis van welke kengetallen wordt momenteel de waarde van gronden bepaald?
  11. Waarom hanteert Breda niet, net als zoveel andere gemeenten, een periodiek meerjaren perspectief op de projectontwikkeling en het grondbedrijf om de raad te informeren over voortgang van de projecten, zoals hierboven omschreven? Is het college bereid een dergelijk document op te stellen zodat de Raad en belangstellenden in de stad de ontwikkelingen kunnen volgen? Zo nee, waarom niet?

U bent hier