h

Klokkenluider BSW verdient respect

17 mei 2012

Klokkenluider BSW verdient respect

Klok

De ambtenaar die misstanden bij de Bredase Sociale Werkplaats (BSW) meldde verdient respect in plaats van strafvervolging. Dat schreven SP raadsleden Patrick van Lunteren en Joyce van der Sanden aan het College van Burgemeester en Wethouders van Breda. Sinds de goede man melding maakte van misstanden binnen de BSW is zijn leven totaal overhoop gegooid. Het werken werd hem onmogelijk gemaakt en ook prive is zijn gezin er aan kapot gegaan. Tot overmaat van ramp is de gemeente ook een juridisch gevecht met hem aangegaan met een gang naar de rechter. " Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn als iemand een misstand in de gemeente bloot legt, zegt Van Lunteren. " Door ze zo hard te straffen schrik je mensen af in plaats van dat je ze betrekt bij het nog beter maken van Breda. De Burgemeester zou trots moeten zijn op dit soort Bredanaars".

De ambtenaar werd ontslagen, nadat hij melding heeft gemaakt van misstanden bij de BSW. Deze zaak kreeg afgelopen zondag aandacht in het tv-programma KRO Brandpunt. In de uitzending bleek dat de melding van misstanden ook wordt gesteund door een aantal getuigenverklaringen van collega's van een betrokken ambtenaar en van betrokken jongeren. De BSW zou op onwettige wijze invulling geven aan de met de gemeente Breda contractueel afgesloten integratie van werkloze jongeren, door hen bijvoorbeeld scholing en passende arbeid te weigeren. Van Lunteren: "Daar zou de gemeente lessen uit moeten trekken en de directie van de BSW ter verantwoording moeten roepen in plaats van het leven van de melder totaal over hoop te gooien".

SP Tweede Kamerlid Ronald van Raak heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend om klokkenluiders veel beter te beschermen. De SP wil een Huis voor klokkenluiders oprichten, dat wordt ondergebracht bij het instituut van de Nationale ombudsman. Daarmee wordt de onafhankelijkheid verzekerd. Als mensen terecht een maatschappelijke misstand melden kunnen ze niet worden ontslagen. Ook kan de melder zo nodig financiƫle, juridische en psychologische ondersteuning krijgen. Het Huis doet ook onderzoek naar de misstand en komt met aanbevelingen om de problemen op te lossen. Als betrokkenen niet bereid zijn de misstand op te lossen rapporteert het Huis dat aan de Tweede Kamer, die vervolgens actie kan ondernemen.

Uitzending KRO Brandpunt
Initiatief wetsvoorstel
De BSW
Expertgroep Klokkenluiders

U bent hier