h

Nee tegen Brabant Culturele Hoofdstad

31 maart 2012

Nee tegen Brabant Culturele Hoofdstad

“SP Breda was, is en blijft tegen Brabant Culturele Hoofdstad”. Dat zei Maurice Spapens tijdens het debat afgelopen donderdag in de raad. Want als er geld verspild wordt is dat onzin, en al helemaal nu. De vijf grote steden in Brabant en de provincie steken samen 1 miljoen euro in een wedstrijd om culturele hoofdstad 2018 te worden. “Totale geldverspilling. Dat geld kan beter rechtstreeks naar de kunstenaars”, zegt Spapens. “Zij zijn veel beter af als dat geld niet in bestuurders en promotiespotjes wordt gestopt maar in hun creatieve projecten”.

Onlangs was de SP uitgenodigd voor een discussieavond met de beoogde coördinator van het project en de wethouder. Er rees daar plaatsvervangende schaamte over de presentatie die beide heren gaven. Boterzachte plannen en een warrig verhaal over de organisatie. Dat was voor de SP-fractie het ultieme bewijs dat dit een doodlopende weg is. Zeker ook als je het vergelijkt met andere deelnemers aan de race, Den Haag, Maastricht en Utrecht. Spapens : “ Het enige dat de wethouder als verfrissend idee kon opwerpen is graffiti langs de snelweg van Breda naar Antwerpen. Hoe kun je schaarse middelen nog meer verspillen dan met zo’n onzalig plan. En wie schiet daar wat mee op, hooguit de spuitbusafdeling van de Gamma”.

Die hele campagne krijgt ook steeds meer de vorm van een verkapte promotie voor vastgoedontwikkelingen in de Brabantse stationsgebieden. Die liggen er al jaren een beetje troosteloos bij omdat niemand zich er wil vestigen. Die krijgen nu een prominente positie in het bidbook. Spapens: “Het zijn al bodemloze putten en nu wordt er ook nog eens geld uit de cultuursector voor ingezet”.

Als klap op de vuurpeil moet de man die het allemaal zou moeten gaan coördineren ook nog eens ruim 1500 euro per dag voor zijn diensten. Daar moet een normaal mens een maand voor werken. Wat maakt hem zo speciaal dat hij daar recht op heeft? Spapens: “Dat was gisteren overigens een retorische vraag, zijn optreden in de Avenue zegt ons genoeg. Er worden geen zakken gevuld met ons geld. Niet door hem, en door niemand”.

U bent hier