h

Liever echt werk voor eerlijk loon.

7 maart 2012

Liever echt werk voor eerlijk loon.

SP raadslid Joyce van der Sanden ziet ook liever echte banen tegen eerlijk loon dan gesubsidieerde banen. Dit zegt ze naar aanleiding van het voorstel van Wethouder Meeuwis om alle gesubsidieerde banen af te schaffen. De wethouder moet bezuinigen en vraagt organisaties en ondernemers die mensen zonder subsidie in dienst te nemen. Van der Sanden: "" Dat gaat natuurlijk nooit. Het waren niet voor niets gesubsidieerde banen. Een derde van die mensen werkt bij instellingen die zelf draaien op subsidies en donaties. Die redden dat gewoon weg niet".

De overige tweederde werkt bij de gemeente zelf. Raadslid Joyce van der Sanden heeft de wethouder hier op aangesproken tijdens de commissievergadering: ”Ik wil van de wethouder weten hoeveel mensen die in een gesubsidieerde baan bij de gemeente werken een vaste baan krijgen. Van der Sanden kan zich niet voorstellen dat al die medewerkers additioneel werk doen. "Ik heb mensen gesproken die al 10 of 15 jaar werken in zo’n gesubsidieerde baan, zegt Van der Sanden. "Er is nauwelijks moeite gedaan om hen uit te laten stromen naar reguliere arbeid. Er was geen begeleiding, geen sollicitatietraining, geen outplacement. Mensen deden gewoon dagelijks hun werk, met plezier".

Nu wil wethouder Meeuwis dit zomaar afschaffen. Terwijl hij weet dat het heel lastig zal zijn voor de meesten om een andere baan te
vinden. Vanwege hun leeftijd, hun achtergrond of hun beperkingen. Van der Sanden: Dat maakt het een rare bezuiniging die aan de andere kant veel geld kost. Want de gemeente bespaart door de subsidies stop te zetten waardoor een groot deel van de mensen ontslagen zal worden. En vervolgens krijgen ze een WW- uitkering van het UWV of bijstand van de gemeente. We zijn als gemeenschap dus bijna net zoveel geld kwijt, alleen komt het uit een ander potje.”

Gelukkig vinden bijna alle politieke partijen dat de wethouder niet zomaar deze gesubsidieerde banen kan afschaffen. Hij moet zijn huiswerk opnieuw gaan doen en met een beter plan komen om de mensen te begeleiden naar werk of de banen op een andere manier te financieren.

U bent hier